MUFFINY Z TRUSKAWKAMI.
Puszyste, wilgotne i bardzo smaczne muffinki z truskawkami z dodatkiem maślanki.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas pieczenia 25 minuty minut
Łączny czas 35 minuty minut
Porcje 16 muffinek (około)
Kalorie 173 kcal
- 120 g masła, twardego i pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 szklanki mąki pszennej (chodzi o standardową szklankę, czyli 250 ml)
- 2/3 szklanki cukru
- dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- jedna szklanka maślanki (pamiętaj, aby przed użyciem dobrze wstrząsnąć opakowaniem), maślankę można zastąpić kefirem.
- 2 jajka, rozmiar L
- 450 - 500 g truskawek, pokrojonych np. na ćwiartki albo kostkę
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pokrój zimne masło na małe kawałki i przełóż je do miski. Wsyp cukier, mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Dobrze połącz wszystkie składniki za pomocą dłoni tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mokre składniki czyli maślankę (pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki przed jej użyciem), jajka oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze połącz wszystkie składniki.
Następnie przelej mokre składniki do suchych i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze wszystko przemieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dużej. Zwróć uwagę na to, że ciasto będzie miało nieco “grudkowatą” konsystencję, a nie całkowicie gładką – tak ma być 😉
Do tak przygotowanego ciasta włóż pokrojone na mniejsze kawałki np. ćwiartki albo kostkę truskawki i delikatnie przemieszaj je z ciastem. Uwaga! Ja nie obsypywałam wcześniej truskawek mąką, ale jeśli chcesz, to przed włożeniem ich do ciasta możesz je obsypać łyżką czy dwiema łyżkami mąki).Foremki od muffinek wysmaruj masłem i przełóż do każdej z nich ciasto do wysokości około 3/4 foremki. Wierzch możesz posypać cukrem (białym albo jeszcze lepiej brązowym) – opcjonalnie. Muffiny piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia warto zrobić “test suchego patyczka” –