Muffiny z truskawkami. Z maślanką.

By misziza
2024-07-29
Rating: 0.00
(0)

Truskawki są wspaniałym dodatkiem do słodkich wypieków. I tym razem też je wykorzystałam do przygotowania super smacznych muffinek z truskawkami. Do przygotowania akurat tych muffinek/babeczek użyłam maślanki. Maślanka nadaje ciastu wilgotność i sprawia, że muffinki są puszyste i miękkie. Dzięki niej babeczki są bardziej delikatne. Poza tym maślanka dodaje ciastu lekko kwaśny posmak, który doskonale komponuje się ze słodkością truskawek. Jeśli tylko masz słodkie, świeże truskawki to zdecydowanie warto wypróbować ten przepis.

Muffinki z tego przepisu naprawdę bardzo mi smakują i są świetną propozycja na wiosenno – letnie dni. Oczywiście to pomysł na babeczki z truskawkami, ale inne, wybrane owoce też „dają radę: 🙂 Jeśli akurat nie masz truskawek, to możesz użyć np. borówki, jagody, czy pokrojone na małe kawałki brzoskwinie albo morele. Z podanych proporcji wyjdzie całkiem sporo muffinek (zwłaszcza jeśli użyjesz mniejsze foremki), więc pewnie nie zjecie je tego samego dnia. Dlatego na końcu wpisu podałam też jak prawidłowo je przechowywać, aby się nimi jak najdłużej cieszyć ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

muffiny z truskawkami video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

TRUSKAWKI – Do tego konkretnego przepisu użyj świeżych, dojrzałych (ale nie już przejrzałych) i słodkich truskawek. Ja nie obtaczałam ich w mące przed dodaniem do ciasta, bo nie widziałam takiej potrzeby – trochę celowo chciałam, żeby wypuściły soki, bo lubię takie babeczki. Ale! Nie każdy tak woli. Możesz obtoczyć truskawki delikatnie w mące (posypać same truskawki łyżką albo dwoma łyżkami mąki i ostrożnie przemieszać tak aby mąka pokryła owoce) i dopiero po takim „zabiegu” dodać truskawki do reszty składników). Mąka działa jak absorbent, pochłaniając część wilgoci z owoców. Dzięki temu ciasto nie nasiąka nadmiernie sokiem owocowym, zachowując swoją strukturę i wilgotność.

Do tego przepisu nie polecam wykorzystywać mrożonych truskawek. Ale jeśli i tak chcesz spróbować z mrożonymi, to miej na uwadze, że czas pieczenia może się znacznie wydłużyć. Mrożone owoce zawierają więcej wody niż świeże. Może to wpłynąć na konsystencję ciasta, które może stać się bardziej wilgotne. Ze względu na większą wilgotność, może być konieczne dodanie dodatkowej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.

MAŚLANKA – U mniej w domy praktycznie zawsze stoi maślanka, bo często pijemy ją do obiadu. Pamiętaj, aby przed użyciem bardzo dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki. Maślanka dodaje muffinkom delikatnego, lekko kwaśnego smaku, a ta lekka kwaśność maślanki aktywuje proszek do pieczenia, co sprawia, że ciasto rośnie bardziej objętościowo i ma delikatniejszą strukturę. Poza tym maślanka nadaje wypiekom wilgotność i sprawia, że są mięciutkie i puszyste. Jeśli nie masz maślanki, a koniecznie chcesz wykorzystać ten przepis to możesz zamienić maślankę na kefir w tej samej proporcji.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mąka pszenna (polecam mąkę tortową, typ 450), jajka, sól, cukier, proszek do pieczenia, masło, ekstrakt waniliowy.

muffiny z truskawkami
muffiny z truskawkami

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pokrój zimne masło na małe kawałki i przełóż je do miski. Wsyp cukier, mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Dobrze połącz wszystkie składniki za pomocą dłoni tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.

muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-1a
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-1a
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-1b
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

W osobnym naczyniu wymieszaj mokre składniki czyli maślankę (pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki przed jej użyciem), jajka oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze połącz wszystkie składniki.

muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-2
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie przelej mokre składniki do suchych i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze wszystko przemieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dłużej. Zwróć uwagę na to, że ciasto będzie miało nieco „grudkowatą” konsystencję, a nie całkowicie gładką – tak ma być 😉

muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-3
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Do tak przygotowanego ciasta włóż pokrojone na mniejsze kawałki np. ćwiartki albo kostkę truskawki i delikatnie przemieszaj je z ciastem. Uwaga! Ja nie obsypywałam wcześniej truskawek mąką, ale jeśli chcesz, to przed włożeniem ich do ciasta możesz je obsypać łyżką czy dwiema łyżkami mąki).

Foremki od muffinek wysmaruj masłem i przełóż do każdej z nich ciasto do wysokości około 3/4 foremki. Wierzch możesz posypać cukrem (białym albo jeszcze lepiej brązowym) – opcjonalnie. Muffiny piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia warto zrobić „test suchego patyczka”.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum pół godziny zanim wyjmiesz babeczki z foremek.

Test suchego patyczka to prosta metoda sprawdzania, czy ciasto jest upieczone. Polega ona na włożeniu drewnianego patyczka (albo np. cienkiego noża) do ciasta pod koniec pieczenia. Jeśli po wyjęciu patyczka jest on suchy albo prawie suchy (tylko kilka kropelek wilgoci), oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek/nóż nadal będzie wilgotny i „brudny” od ciasta, to znak, że wypiek nie jest gotowy i trzeba przedłużyć czas pieczenia.

muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-4a.
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-4a.
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-4b
muffiny-z-truskawkami-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MASZ ZA DUŻO BABECZEK I NIE DAŁAŚ/DAŁEŚ RADY ICH ZJEŚĆ? SPRAWDŹ JAK JE PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ, ABY JAK NAJDŁUŻEJ ZACHOWAŁY PRZYJEMNY SMAK.

Jak Przechowywać Babeczki z Truskawkami?

Muffinki najlepiej smakują, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej. Polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub np. w większym plastikowym woreczku. Warto dodać kawałek ręcznika papierowego na dno, aby wchłonął wilgoć. Ciekawym trikiem jest dodanie do pojemniczka/woreczka z babeczkami przekrojonej na pół kromki chleba – chleb wchłonie nadmiar wilgoci. Takie muffinki trzymane w temperaturze pokojowej najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni.

Lodówka: Generalnie trzymanie takich wypieków w chłodnej temperaturze może sprawić, że będą suche. Jeśli jednak chcesz je włożyć do lodówki, to umieść je zamkniętym pojemniku. Trzymane w lodówce mogą być przechowywane 4 – 5 dni. Po wyjęciu możesz je podgrzać w mikrofalówce (około 15 sekund) lub zostaw na 30 minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Zamrażarka: Ostudzone babeczki umieść w woreczku do zamrażania lub szczelnym pojemniku, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Opisz woreczek datą i podpisz, że to babeczki 😉

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 14 – 18 muffinek (w zależności od wielkości Twoich foremek). U mnie wyszło 16 muffinek.

Jedna muffinka (1/16 ) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 173

BIAŁKO: 3,5 g

TŁUSZCZE: 7,2 g

WĘGLOWODANY: 24 g

muffiny z truskawkami
muffiny z truskawkami

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

muffiny z truskawkami

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI.

Puszyste, wilgotne i bardzo smaczne muffinki z truskawkami z dodatkiem maślanki.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 16 muffinek (około)
Kalorie 173 kcal

Składniki
  

  • 120 g masła, twardego i pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 szklanki mąki pszennej (chodzi o standardową szklankę, czyli 250 ml)
  • 2/3 szklanki cukru
  • dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • jedna szklanka maślanki (pamiętaj, aby przed użyciem dobrze wstrząsnąć opakowaniem), maślankę można zastąpić kefirem.
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 450 – 500 g truskawek, pokrojonych np. na ćwiartki albo kostkę
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje
 

  • Pokrój zimne masło na małe kawałki i przełóż je do miski. Wsyp cukier, mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Dobrze połącz wszystkie składniki za pomocą dłoni tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj mokre składniki czyli maślankę (pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki przed jej użyciem), jajka oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze połącz wszystkie składniki.
  • Następnie przelej mokre składniki do suchych i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze wszystko przemieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dużej. Zwróć uwagę na to, że ciasto będzie miało nieco “grudkowatą” konsystencję, a nie całkowicie gładką – tak ma być 😉
  • Do tak przygotowanego ciasta włóż pokrojone na mniejsze kawałki np. ćwiartki albo kostkę truskawki i delikatnie przemieszaj je z ciastem. Uwaga! Ja nie obsypywałam wcześniej truskawek mąką, ale jeśli chcesz, to przed włożeniem ich do ciasta możesz je obsypać łyżką czy dwiema łyżkami mąki).
    Foremki od muffinek wysmaruj masłem i przełóż do każdej z nich ciasto do wysokości około 3/4 foremki. Wierzch możesz posypać cukrem (białym albo jeszcze lepiej brązowym) – opcjonalnie. Muffiny piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia warto zrobić “test suchego patyczka” –

Film

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE POMYSŁY NA MUFFINY. SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Muffiny z borówkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy

Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy

Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy

babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close