Cofnij
naleśniki z nutellą i truskawkami

Naleśniki z Nutellą i truskawkami.

Pyszny pomysł na słodki obiad albo po prostu deser, czyli naleśniki w stylu cienkich, francuskich naleśników crepes z dodatkiem kremu Nutella i truskawkami.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas przechowywania ciasta w lodówce 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 8 naleśników
Kalorie 337 kcal

Składniki
  

  • szklanka mąki pszennej, przesianej przez sitko
  • półtora (1 i 1/2) szklanki mleka, najlepiej pełnotłustego 3,2 %, temp. pokojowa
  • 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru opcjonalnie
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nutella albo inny ulubiony krem do smarowania według potrzeb
  • 300 - 500 g truskawek według potrzeb
  • cukier puder opcjonalnie, do posypania

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Najpierw w rondelku/na patelni rozpuść 50 g masła i odłóż na bok, aby trochę przestygło. W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, wlej mleko, ekstrakt waniliowy, wbij jajka, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, sól oraz opcjonalnie łyżkę cukru. Mleko i jajka powinny być w temp. pokojowej. Dobrze wszystko zmiksuj – możesz zmiksować wszystkie składniki też w blenderze kielichowym. Tak przygotowane ciasto polecam odłożyć na minimum pół godziny do godziny do lodówki. Chłodzenie ciasta naleśnikowego przez około 30 minut do godziny może sprawić, że będzie ono bardziej gładkie i elastyczne.
    Uwaga! Ciasto naleśnikowe można przygotować też kilka godzin czy nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Rozgrzej trochę oleju i wylej niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą np. chochelki i rozprowadź ciasto po całej patelni powierzchni przekręcając patelnię. Czas smażenia jednej strony naleśnika zazwyczaj wynosi 1-2 minuty, w zależności od grubości ciasta i temperatury patelni. Kiedy brzegi naleśnika zaczną brązowieć i odchodzić od patelni, to przewróć naleśnik na drugą stronę. Po przewróceniu na drugą stronę, czas smażenia jest zazwyczaj krótszy. Polecam użycie specjalnej cienkiej długiej łopatki, aby przewrócić naleśnik – jest wtedy prościej!
    Po usmażeniu naleśników odkładaj je na talerz.
  • Następnie rozsmaruj Nutellę albo inny ulubiony słodki krem po całym naleśniku albo tyle ile chcesz. Na jednej połówce ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Złóż naleśnika na pół. Możesz go też złożyć na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz z wierzchu obsypać naleśniki cukrem pudrem.

Film

Uwagi

cała szklanka to 250 ml, czyli standardowa