750 ml bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu
czubata łyżka suszonego tymianku
łyżka słodkiej papryki w proszku (może być słodka wędzona)
sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
pół łyżki suszonego czosnku
50 g masła
natka pietruszki (opcjonalnie) - trochę do posypania
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
Instrukcje
Cebulę pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Przełóż cebulę i czosnek na dno naczynia do zapiekania i równomiernie wyłóż na nie kawałki masła. Włóż naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) na 15 minut. Po 13 minutach pieczenia otwórz piekarnik i przemieszaj cebulę z czosnkiem.
Do miski przełóż pałki z kurczaka i posyp je suszonym tymiankiem, papryką w proszku, suszonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby przyprawy w miarę równomiernie pokryły mięso.Suchy ryż przełóż na sitko i kilka razy bardzo dobrze przepłucz zimną wodą.
Kiedy minie 15 minut pieczenia się cebuli i czosnku wyjmij naczynie z piekarnika i wsyp przepłukany ryż. Dobrze przemieszaj ryż cebulą i czosnkiem i równomiernie rozprowadź po dnie naczynia.
Na wierzch wyłóż pałki z kurczaka i zalej wszystko bulionem albo rosołem. Nakryj szczelnie folią aluminiową i włóż z powrotem do piekarnika.
Piecz przez kolejne 35 minut, a potem zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 35 – 40 minut albo do czasu kiedy widzisz, że ryż wchłonął bulion/rosół. Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika możesz ściągnąć pałki i dobrze przemieszać ryż (ale nie jest to koniecznie). Możesz też posypać wszystko posiekaną natką pietruszki.