Cofnij
pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Czas przygotowania 25 minuty
Czas pieczenia 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 8
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

  • 400 g pieczarek
  • 8 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
  • 2 jajka, rozmiar L, surowe
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do posypania pieczarek - według uznania i potrzeb
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus łyżka masła.
  • 150 g żółtego sera np. Cheddar, Gouda, Edamski
  • pęczek koperku, posiekany
  • 4 łyżki bulki tartej plus trochę do posypania formy do zapiekania
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta np. 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej - opcjonalnie
  • sól i pieprz do masy jajecznej np. 3/4 łyżeczki soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu lub więcej

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie w niej zanurzone. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj jajka przez 9 – 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem – dzięki temu szybciej ostygną i będą łatwiejsze do obrania. Po kilku minutach delikatnie zdejmij skorupkę. Następnie zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach i przełóż je do miski.
  • Wyczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i wrzuć cebulkę i przesmaż około 2 minuty, a potem dodaj starte pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż około 7 – 9 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Zamieszaj od czasu do czasu i w międzyczasie posyp pieczarki majerankiem. Pod koniec smażenia (na ostatnią minutę) dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż. Pod sam już koniec popieprz i posól.
  • Odczekaj kilka minut tak, żeby pieczarki się nieco przestudziły i przełóż je do miski. Następnie dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę, ulubiona musztardę np. Dijon, bułkę tartą, surowe jajka oraz sól i pieprz (około 3.4 łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu – możesz dodać trochę więcej jeśli lubisz mocno doprawione). Opcjonalnie możesz dodać szczyptę (tak około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej. Za pomocą dłoni dobrze wszystko przemieszaj aż do dokładnego połączenia się składników.
  • Formę do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a potem przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj z wierzchu. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 piekarniku (opcja góra – dół) przez około 55 – 60 minut.

Film