około 3 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego do polania cukinii plus dodatkowo około 2 łyżki po nałożeniu panierki
Składniki na panierkę:
4 łyżki panierki Panko albo zwykłej bułki tartejpolecam szczególnie panierkę Panko dla uzyskania bardziej chrupiącej panierki
około 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach
łyżeczka suszonego czosnku
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcje
Zacznij od przygotowania panierki. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Do miseczki wsyp panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą. Polecam szczególnie panierkę Panko, bo jest bardziej chrupiąca. Dodaj do miseczki starty ser, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj.
Cukinie pokrój wzdłuż w słupki. Najpierw każdą cukinie przekrój na pół, a każdą połówkę na cztery równe części. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią cukinie. Cukinie ułóż dość ciasno skórką do dołu, tak żeby się lekko ze sobą stykały.
Cukinie polej trochę oliwą z oliwek albo olejem roślinnym i rozprowadź ją za pomocą dłoni po cukiniach. Nie musi być bardzo dokładnie. Potem posyp cukinie solą i pieprzem.
Cukinie w miarę równomiernie posyp przygotowaną panierką. Możesz też z wierzchu polać je trochę oliwą albo olejem (około 2 – 3 łyżki) . Piecz cukinie w dobrze nagrzanym do 220 stopni C piekarniku (góra – dół) przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.