Cofnij
przepis na karkówkę

Pieczona karkówka w domowej marynacie.

Czas przygotowania 5 godziny 15 minuty
Czas piecznia 2 godziny 30 minuty
Łączny czas 7 godziny 45 minuty
Porcje: 4 duże albo 5 mniejszych
Kalorie: 618

Składniki
  

  • około 800 g - 1000 g karkówki
  • pół szklanki (125 ml) czerwonego wina lub bulionu lub zwykłej wody wino będzie najlepszą opcją, może być dowolne, czyli wytrawne, półwytrawne albo słodkie
Składniki na marynatę:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej albo Dijon
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (można dać więcej np. 2 łyżeczki)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę albo starte na tarce)

Method
 

  1. Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, cukier, sól i pieprz oraz starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie możesz dodać sos sojowy albo inne ulubione zioła np. suszony tymianek. Dobrze wymieszaj wszystko. (jeśli nie lubisz kminku, to go pomiń)
  2. Mięso umyj i osusz. Rekomenduję zostawić w całości. Mięso natnij (zrób głębokie nacięcia nożem np. tworząc kratkę na głębokość ok. 1–2 cm z obydwu stron), a potem natrzyj dokładnie całą karkówkę marynatą. Przełóż do naczynia, przykryj np. folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc. Można trzymać w lodówce o 2 dni. Nacięcia sprawiają, że marynata dostaje się głębiej, a mięso piecze się równomiernie.
  3. Wyjmij mięso z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przełóż mięso (z marynatą) do naczynia żaroodpornego, podlej winem (albo ewentualnie wodą), przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez około 2 – 2,5 godziny. Karkówka ze zdjęcia była pieczona przez 2,5 godziny pod przykryciem. Jeśli chcesz, możesz pod koniec tego czasu piec bez pokrywki przez jakieś 15 minut. Uwaga! Jeśli wcześniej karkówka była pokrojona w plastry, to czas pieczenia będzie krótszy (piec około 1,5 godzin pod przykryciem, a potem ewentualnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 15 minut!).

Film