Cofnij
przepis na karkówkę

Pieczona karkówka w domowej marynacie.

Czas przygotowania 5 godziny 15 minuty
Czas piecznia 2 godziny 30 minuty
Łączny czas 7 godziny 45 minuty
Porcje 4 duże albo 5 mniejszych
Kalorie 618 kcal

Składniki
  

  • około 800 g - 1000 g karkówki
  • pół szklanki (125 ml) czerwonego wina lub bulionu lub zwykłej wody wino będzie najlepszą opcją, może być dowolne, czyli wytrawne, półwytrawne albo słodkie

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej albo Dijon
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (można dać więcej np. 2 łyżeczki)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę albo starte na tarce)

Instrukcje
 

  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, cukier, sól i pieprz oraz starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie możesz dodać sos sojowy albo inne ulubione zioła np. suszony tymianek. Dobrze wymieszaj wszystko. (jeśli nie lubisz kminku, to go pomiń)
  • Mięso umyj i osusz. Rekomenduję zostawić w całości. Mięso natnij (zrób głębokie nacięcia nożem np. tworząc kratkę na głębokość ok. 1–2 cm z obydwu stron), a potem natrzyj dokładnie całą karkówkę marynatą. Przełóż do naczynia, przykryj np. folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc. Można trzymać w lodówce o 2 dni. Nacięcia sprawiają, że marynata dostaje się głębiej, a mięso piecze się równomiernie.
  • Wyjmij mięso z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przełóż mięso (z marynatą) do naczynia żaroodpornego, podlej winem (albo ewentualnie wodą), przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez około 2 – 2,5 godziny. Karkówka ze zdjęcia była pieczona przez 2,5 godziny pod przykryciem. Jeśli chcesz, możesz pod koniec tego czasu piec bez pokrywki przez jakieś 15 minut. Uwaga! Jeśli wcześniej karkówka była pokrojona w plastry, to czas pieczenia będzie krótszy (piec około 1,5 godzin pod przykryciem, a potem ewentualnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 15 minut!).

Film