130 g masła ( 80 g miękkiego masła do wymieszania z czosnkiem) i 50 g do rozpuszczenia i wymieszania z natką pietruszki
pęczek natki pietruszki
sól do smaku - według potrzeb
słodka papryka w proszku - według potrzeb (można też dodać trochę ostrej papryki w proszku)
łyżka soku z cytryny - opcjonalnie
Instrukcje
Obierz kolby kukurydzy z liści i wąsów (nitkowate włókna). Jeśli chcesz to przekrój kolbę na połowę albo zostaw ją w całości.
Przygotuj masło czosnkowe. Wymieszaj w misce miękkie masło (80 g masła) ze startymi ząbkami czosnku i dwoma szczyptami soli. Wymieszaj tak, aby wszystko ładnie się połączyło. Możesz dodać też dodać łyżkę soku z cytryny.
Każdą kolbę kukurydzy (albo połówki, jeśli kukurydza jest przekrojona) posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz możesz też użyć ostrej papryki w proszku, a potem dobrze wysmaruj masłem po całej powierzchni. Przełóż wysmarowane kolby do naczynia do zapiekania i włóż naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół). Piecz łącznie przez 30 – 35 minut. W międzyczasie, tak po 20 minutach przewróć kolby na drugą stronę.
Podczas gdy kukurydza się piecze to roztop pozostałe masło (minimum 50 g) w rondelku, a kiedy się roztopi to zdejmij rondelek z masłem z ognia i dodaj do masła drobno posiekaną natkę pietruszki i przemieszaj ją z masłem. Po wyjęciu kukurydzy z piekarnika posmaruj ją rozpuszczonym masłem z natką pietruszką. Na koniec polecam ją jeszcze trochę posolić. Warto kilka minut poczekać aż troszkę przestygnie.