Jeśli szukasz przepisu, który idealnie nadaje się na rodzinne spotkania albo jako fajna przekąska, to pieczona kukurydza z masłem czosnkowym i natką pietruszki jest strzałem w dziesiątkę! Połączenie aromatycznego czosnku, świeżej natki pietruszki i soczystej kukurydzy sprawi, że nie przejdziesz obok tego obojętnie 😉 A przygotowanie? Banalnie proste!
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Świeże kolby kukurydzy piecze się w piekarniku lub na grillu, aż ziarna staną się delikatnie chrupiące i lekko złociste. Masło topi się na gorących kolbach, wnikając w ziarna i nadając im intensywny, maślano-czosnkowy smak, który idealnie uzupełnia naturalną słodycz kukurydzy. Kukurydza to mega popularny street – food w wielu miejscach na świecie, zwłaszcza w Meksyku, Indiach, USA, czy Afryce Wschodniej. Jako street – food serwowana jest grillowana kukurydza. Jeśli nie robisz akurat grilla, to proponuje Ci ją upiec w piekarniku 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONĄ KUKURYDZĘ Z MASŁEM CZOSNKOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KUKURYDZA – Aby wybrać dobrą kukurydzę, zwróć uwagę na liście – powinny być zielone, wilgotne i ściśle przylegające do kolby, co świadczy o świeżości. Odsłaniając delikatnie górę kolby, sprawdź ziarna – muszą być pełne, soczyste i równomiernie ułożone. Dobrze jest także lekko nacisnąć ziarna; jeśli ziarna są miękkie i wydzielają sok, to znak, że kukurydza jest świeża. Włosy na końcu kolby powinny być brązowe. lepkie i lekko wilgotne, a cała kolba ciężka, co oznacza, że ziarna są pełne i gotowe do pieczenia.
Po upieczeniu kukurydza staje się wyjątkowo soczysta i słodka, z delikatnie dymnym, karmelizowanym aromatem. Ziarna są miękkie, ale jednocześnie zachowują lekką chrupkość. Smak jest bardziej intensywny niż surowej czy gotowanej kukurydzy, a dodanie masła czosnkowego i natki pietruszki, czy przypraw podkreśla jej naturalną słodycz i nadaje głębi.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło, czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz plus słodka papryka w proszku.
PIECZONA KUKURYDZA Z MASŁEM CZOSNKOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Obierz kolby kukurydzy z liści i wąsów (nitkowate włókna). Jeśli chcesz to przekrój kolbę na połowę albo zostaw ją w całości.
KROK 2.
Przygotuj masło czosnkowe. Wymieszaj w misce miękkie masło (80 g masła) ze startymi ząbkami czosnku i dwoma szczyptami soli. Wymieszaj tak, aby wszystko ładnie się połączyło. Możesz dodać też dodać łyżkę soku z cytryny.
KROK 3.
Każdą kolbę kukurydzy (albo połówki, jeśli kukurydza jest przekrojona) posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz możesz też użyć ostrej papryki w proszku, a potem dobrze wysmaruj masłem po całej powierzchni. Przełóż wysmarowane kolby do naczynia do zapiekania i włóż naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół). Piecz łącznie przez 30 – 35 minut. W międzyczasie, tak po 20 minutach przewróć kolby na drugą stronę.
KROK 4.
Podczas gdy kukurydza się piecze to roztop pozostałe masło (minimum 50 g) w rondelku, a kiedy się roztopi to zdejmij rondelek z masłem z ognia i dodaj do masła drobno posiekaną natkę pietruszki i przemieszaj ją z masłem. Po wyjęciu kukurydzy z piekarnika posmaruj ją rozpuszczonym masłem z natką pietruszką. Na koniec polecam ją jeszcze trochę posolić. Warto kilka minut poczekać aż troszkę przestygnie.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie 6 porcji kukurydzy (6 połówek i 3 całe kolby).
Jedna porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 246
BIAŁKO: 3 g
TŁUSZCZE: 18,6 g
WĘGLOWODANY: 19,8 g
PIECZONA KUKURYDZA Z MASŁEM CZOSNKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczona kukurydza z masłem czosnkowym
Składniki
- 3 kolby świeżej kukurydzy
- 3 duże ząbki czosnku (albo 4 małe)
- 130 g masła ( 80 g miękkiego masła do wymieszania z czosnkiem) i 50 g do rozpuszczenia i wymieszania z natką pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- sól do smaku – według potrzeb
- słodka papryka w proszku – według potrzeb (można też dodać trochę ostrej papryki w proszku)
- łyżka soku z cytryny – opcjonalnie
Instrukcje
- Obierz kolby kukurydzy z liści i wąsów (nitkowate włókna). Jeśli chcesz to przekrój kolbę na połowę albo zostaw ją w całości.
- Przygotuj masło czosnkowe. Wymieszaj w misce miękkie masło (80 g masła) ze startymi ząbkami czosnku i dwoma szczyptami soli. Wymieszaj tak, aby wszystko ładnie się połączyło. Możesz dodać też dodać łyżkę soku z cytryny.
- Każdą kolbę kukurydzy (albo połówki, jeśli kukurydza jest przekrojona) posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz możesz też użyć ostrej papryki w proszku, a potem dobrze wysmaruj masłem po całej powierzchni. Przełóż wysmarowane kolby do naczynia do zapiekania i włóż naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół). Piecz łącznie przez 30 – 35 minut. W międzyczasie, tak po 20 minutach przewróć kolby na drugą stronę.
- Podczas gdy kukurydza się piecze to roztop pozostałe masło (minimum 50 g) w rondelku, a kiedy się roztopi to zdejmij rondelek z masłem z ognia i dodaj do masła drobno posiekaną natkę pietruszki i przemieszaj ją z masłem. Po wyjęciu kukurydzy z piekarnika posmaruj ją rozpuszczonym masłem z natką pietruszką. Na koniec polecam ją jeszcze trochę posolić. Warto kilka minut poczekać aż troszkę przestygnie.