Cofnij
pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki z suszonymi ziołami.

Pyszne młode polskie ziemniaki z przyprawi i ziołami. Idealne jako dodatek do obiadu albo jako przekąska.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 45 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 5
Kalorie 216 kcal

Składniki
  

  • około 1 kg młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czubata łyżeczka suszonego koperki
  • czubata łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Warto wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, jeszcze raz przepłucz wodą. Warto upiec ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać np. małym, cienkim nożykiem. Oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – połówki albo ćwiartki. Ziemniaki przełóż do miski.
  • W miseczce dobrze wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek (lub olej roślinny) ze słodką papryką w proszku, solą i pieprzem, suszonym koperkiem i suszoną natką pietruszki oraz opcjonalnie suszonym czosnkiem. Jeśli nie lubisz któregoś z tych składników, to go pomiń (możesz wtedy dodać więcej innego ulubionego).
  • Polej przygotowaną marynatą/sosem ziemniaki i dobrze wymieszaj, tak aby marynata jak najlepiej oblepiła ziemniaki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ziemniaki na blaszkę. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa razy.
    Można podawać z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.

Film