Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Warto wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, jeszcze raz przepłucz wodą. Warto upiec ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać np. małym, cienkim nożykiem. Oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – połówki albo ćwiartki. Ziemniaki przełóż do miski.
W miseczce dobrze wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek (lub olej roślinny) ze słodką papryką w proszku, solą i pieprzem, suszonym koperkiem i suszoną natką pietruszki oraz opcjonalnie suszonym czosnkiem. Jeśli nie lubisz któregoś z tych składników, to go pomiń (możesz wtedy dodać więcej innego ulubionego).
Polej przygotowaną marynatą/sosem ziemniaki i dobrze wymieszaj, tak aby marynata jak najlepiej oblepiła ziemniaki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ziemniaki na blaszkę. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa razy.Można podawać z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.