Jak ja kocham pieczone młode polskie ziemniaczki! ♥ Właściwie czekam na tego typu ziemniaczki prawie cały rok 😉 W przeciwieństwie do późniejszych odmian, młode ziemniaki mają wyższą zawartość wody i mniej skrobi, co nadaje im wyjątkowy, lekko słodki smak. Dodatkowo mają cienką, delikatną skórkę, która fajnie łuszczy się podczas pieczenia czy gotowania i według mnie wygląda to wyjątkowo smakowicie. Takie pieczone młode ziemniaczki są idealne jako dodatek do obiadu albo nawet jako pyszna przekąska.
Tym razem upiekłam kilogram młodych ziemniaków i postawiłam na dodatek suszonych ziół, czyli natki pietruszki i koperku. To w końcu takie polskie smak! 🙂 Cześć upieczonych zimniaków zostawiłam jako dodatek do obiadu, bo są wręcz idealnym dodatkiem a resztę zostawiłam na później do podjedzenia z keczupem 😀 Także obydwie opcje są świetne. Jeśli szukasz fajnego przepisu na młode pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół to ten przepis jest dla Ciebie.
NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura składników podana jest na dole wpisu!
MŁODE ZIEMNIAKI – Sezon na młode ziemniaki w Polsce trwa od końca maja do lipca, a szczyt przypada na czerwiec. Młode ziemniaki charakteryzują się cienką skórką, która łatwo schodzi, ziemniaki są stosunkowo drobne i delikatne w smaku. Młode ziemniaki można gotować/piec i jeść ze skórką, która jest bogata w witaminy i minerały. Wystarczy je dokładnie umyć i wyszorować np. szczoteczką/czystym druciakiem. Jeśli jednak wolisz je bez skórki, możesz je obrać cienkim nożykiem lub specjalnym obieraczką do ziemniaków.
Uwaga! W sklepie są dostępne zarówno młode ziemniaki, jak i wczesne ziemniaki. To są dwa różne typy ziemniaków. Te młode ziemniaki pochodzą z Polski i są zbierane w maju i czerwcu, kiedy są jeszcze niedojrzałe. Natomiast ziemniaki wczesne przywożone są z innych krajów, takich jak Cypr, Grecja, Egipt czy Izrael, gdzie sezon na ziemniaki rozpoczyna się wcześniej.
Jak odróżnić młode polskie ziemniaki od wczesnych importowanych:
- Młode polskie ziemniaki: Mają cienką, delikatną skórkę, która łatwo schodzi, są małe i mają nieregularny kształt.
- Wczesne ziemniaki importowane: Zazwyczaj mają gładką, jasną, grubszą skórkę, która często wymaga obrania. Są większe i bardziej regularne w kształcie niż młode polskie ziemniaki. Mogą mieć nieco mdły smak w porównaniu do delikatnych w smaku młodych polskich ziemniaków.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – oliwa z oliwek albo olej roślinny, słodka papryka w proszku, suszony koperek i suszona natka pietruszki, sól i pieprz oraz opcjonalnie suszony czosnek.
PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z SUSZONYMI ZIOŁAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Warto wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, jeszcze raz przepłucz wodą. Warto upiec ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać np. małym, cienkim nożykiem. Oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – połówki albo ćwiartki. Ziemniaki przełóż do miski.
KROK 2.
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek (lub olej roślinny) ze słodką papryką w proszku, solą i pieprzem, suszonym koperkiem i suszoną natką pietruszki oraz opcjonalnie suszonym czosnkiem. Jeśli nie lubisz któregoś z tych składników, to go pomiń (możesz wtedy dodać więcej innego ulubionego).
KROK 3.
Polej przygotowaną marynatą/sosem ziemniaki i dobrze wymieszaj, tak aby marynata jak najlepiej oblepiła ziemniaki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ziemniaki na blaszkę. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa razy.
Można podawać z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Jeśli masz ochotę na nieco inne pieczone ziemniaki, to zerknij na ten przepis na moim drugim blogu. Tym razem są to pieczone ziemniaki z serem:
Pieczone ziemniaki z piekarnika. Chrupiące. – Pasta Mama Cooks
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 5 porcji ziemniaków.
Jedna porcja (około 200 g) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 216
BIAŁKO: 3 g
TŁUSZCZE: 8 g
WĘGLOWODANY: 30 g
PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczone młode ziemniaki z suszonymi ziołami.
Składniki
- około 1 kg młodych ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- czubata łyżeczka suszonego koperki
- czubata łyżeczka suszonej natki pietruszki
- płaska łyżeczka suszonego czosnku opcjonalnie
Instrukcje
- Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Warto wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, jeszcze raz przepłucz wodą. Warto upiec ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać np. małym, cienkim nożykiem. Oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – połówki albo ćwiartki. Ziemniaki przełóż do miski.
- W miseczce dobrze wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek (lub olej roślinny) ze słodką papryką w proszku, solą i pieprzem, suszonym koperkiem i suszoną natką pietruszki oraz opcjonalnie suszonym czosnkiem. Jeśli nie lubisz któregoś z tych składników, to go pomiń (możesz wtedy dodać więcej innego ulubionego).
- Polej przygotowaną marynatą/sosem ziemniaki i dobrze wymieszaj, tak aby marynata jak najlepiej oblepiła ziemniaki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ziemniaki na blaszkę. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa razy.Można podawać z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.