Cofnij
pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami-

Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Porcje 4
Kalorie 844 kcal

Ingredients
  

  • około 1 kg pałeczek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych
  • 0,5 kilograma marchewek

składniki na marynatę/sos:

  • 150 g masła, roztopionego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku można dać więcej np. czubatą łyżeczkę
  • 3/4 łyżeczki soli można dać więcej np. całą łyżeczkę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu można dać więcej np. 3/4 łyżeczki
  • opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g)
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku

Instructions
 

  • Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.
  • Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.
  • Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.
  • Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj.

Video