łyżeczka słodkiej papryki w proszkumożna dać więcej np. czubatą łyżeczkę
3/4 łyżeczki solimożna dać więcej np. całą łyżeczkę
1/2 łyżeczki pieprzumożna dać więcej np. 3/4 łyżeczki
opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g)
czubata łyżeczka suszonego tymianku
Instructions
Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.
Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.
Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.
Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj.