To jest naprawdę świetny pomysł na bardzo smaczny i w miarę tani obiad. I jest prosty do zrobienia!. Bo te pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami i marchewką robi się razem – wystarczy, że wszystko oblejesz pysznym sosem, a potem zapieczesz w piekarniku. Po godzinie pieczenia wychodzi coś naprawdę wspaniałego. Soczyste mięso, delikatnie chrupiąca skórka i idealnie doprawione warzywa to prawdziwe połączenie smaków, które mile cię zaskoczy.
Złociste, rumiane ziemniaczki i słodka i delikatna marchewka świetnie kontrastują z pałeczkami. Właściwie za jednym razem masz cały obiad gotowy. Taki pomysł na obiad doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. U nas wszystko zostało dosłownie “sprzątnięte” z talerzy. Przyznam, że ja wyjadłam większość marchewek 😉 Po prostu uwielbiam pieczone marchewki, ale reszta nie mogła się zdecydować czy woli te mięciutkie ziemniaczki z chrupiąca skórką, czy jednak te aromatyczne pałeczki….
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PAŁKI Z KURCZAKA – Pałki albo inaczej podudzie z kurczaka. Wybieraj mięso z pewnego źródła, np. od lokalnego rzeźnika lub zaufanego sklepu spożywczego. Jeśli kupujesz pałki pakowane, szukaj informacji o pochodzeniu mięsa i koniecznie sprawdź datę ważności. Pałeczki powinny mieć w miarę równą wielkość, aby równomiernie się upiekły. Zamrożone pałki kurczaka są równie dobre jak świeże, o ile były prawidłowo zamrożone i rozmrożone.
ZIEMNIAKI – Idealne do tego dania będą młode polskie ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki (wystarczy je dobrze wyczyścić). Młode ziemniaki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Chwilę wcześniej, bo już w kwietniu, a nawet marcu pojawiają się ziemniaki wczesne. Ziemniaki wczesne importowane są za granicy, z cieplejszych regionów Europy np. Grecji. Natomiast starsze ziemniaki należy obrać. W ich skórce i kiełkach gromadzi się solanina – toksyczny związek, który może powodować nudności, wymioty, a nawet biegunkę. Dodatkowo, starsze ziemniaki mają grubszą i twardszą skórkę, która po ugotowaniu staje się łykowata i nieprzyjemna.
MARCHEWKI – Marchewki po upieczeniu stają się po prostu pyszne: miękkie i słodkie, a ich smak bardziej intensywny.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ/SOS: wybrana przyprawa do kurczaka, suszony tymianek, masło, słodka papryka, pieprz i sól.
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj wybraną, ulubioną przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.
KROK 2.
Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.
KROK 3.
Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.
Jak wyczyścić młode ziemniaki?
Metoda 1: Za pomocą szczotki czy druciaka.
- Umieść ziemniaki w misce z zimną wodą i opłucz je z brudu.
- Użyj szczoteczki do warzyw, gąbki kuchennej z warstwą ścierną, zmywaka do naczyń z ostrej włókniny lub metalowego drapaka do szorowania naczyń, aby wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą.
- Dokładnie opłucz ziemniaki, aby usunąć resztki brudu i szczotki.
Metoda 2: Za pomocą soli.
- Włóż ziemniaki do dużej miski lub garnka.
- Dodaj łyżkę, dwie łyżki soli i wymieszaj ręką, aby sól pokryła wszystkie ziemniaki.
- Energicznie mieszaj ziemniaki przez kilka minut, aż skórka zacznie się zsuwać.
- Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, aby usunąć sól i resztki skórki.
KROK 4.
Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj. Na koniec wszystko można posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Mam dla Ciebie inne pomysły na dania z kurczakiem… Sprawdź koniecznie:
przepisy z kurczakiem – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach. – Kuchnia Izy
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 844
BIAŁKO: 51,7 g
TŁUSZCZE: 47,5 g
WĘGLOWODANY: 53,2 g
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami
Składniki
- około 1 kg pałeczek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych
- 0,5 kilograma marchewek
składniki na marynatę/sos:
- 150 g masła, roztopionego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku można dać więcej np. czubatą łyżeczkę
- 3/4 łyżeczki soli można dać więcej np. całą łyżeczkę
- 1/2 łyżeczki pieprzu można dać więcej np. 3/4 łyżeczki
- opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g)
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.
- Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.
- Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.
- Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj.