Zacznij od przygotowania bakłażana. Odetnij końcówki, a potem pokrój bakłażana w cienkie plastry (niecały centymetr szerokości). Potrzebne będzie minimum 9 plastrów, z których robi się roladki. Plastry powinny być podobnej szerokości. Każdy plaster bakłażana posól z obydwu stron i odłóż na 10 -1 5 minut. Po tym czasie bakłażan, dzięki soli wypuści trochę wody. Przetrzyj każdy plaster (z obydwu stron) papierem kuchennym, aby zebrać nadmiar wilgoci.Następnie przełóż plastry na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz bakłażany przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki podpieczeniu, bakłażan będzie elastyczny i będzie można go zwinąć. Podczas gdy bakłażany są w piekarniku, przygotuj sos pomidorowy w stylu Marinara. Czosnek posiekaj w cienkie plastry. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, to wrzuć czosnek i przesmaż go niecałą minutę. Następnie ostrożnie i powoli dodaj pomidory w puszce (drobno krojone) i dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz, cukier oraz opcjonalnie suszoną bazylię. Kiedy pomidory w puszce zaczną bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut aż się wyraźnie zredukuje. Po tym czas odstaw z ognia. Połowę sosu przelej do naczynia do zapiekania i dobrze rozsmaruj po całym dnie. Drugą połowę sosu zostaw na później.
Po podpieczeniu bakłażany wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę aż trochę przestygną. W osobnej miseczce przygotuj farsz. Umieść w miseczce ser (Ricottę albo puszysty serek twarogowy np. Almette jogurtowy), jajka, sól i pieprz oraz starty czosnek i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
Na każdy plaster bakłażana wyłóż (od dołu, tej szerszej części) po łyżce farszu i ostrożnie zwiń bakłażana w rulon. Tak samo zrób z każdym plastrem bakłażana. Umieść wszystkie ruloniki na dnie naczynia do zapiekania na sosie.
Kiedy wszystkie ruloniki będę już ułożone (minimum 9 ruloników) to polej je drugą połową sosu pomidorowego. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut tak żeby ser ładnie się zarumienił.Na koniec możesz posypać trochę posiekaną natką pietruszki.