Cofnij
pieczony bakłażan z serem

Pieczony bakłażan z serem w formie roladek.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia (całości) 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje: 4
Kalorie: 454

Składniki
  

  • 2 bakłażany (z bakłażana powinno 9 plastrów)
  • około 300 g sera Ricotta bądź jakiegoś puszystego serka twarogowego np. Almette jogurtowy
  • 150 g sera Gouda albo Mozzarella
  • jedno jajko, rozmiar L
  • 3 ząbki czosnku - do farszu
  • pieprz i sól do farszu (np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu), dodaj tyle pieprzu i soli do farszu ile chcesz, ale zwróć uwagę, czy serek, który używasz jest słony (tak jak np. Almette), czy nie (tak jak Ricotta).
  • sól do posypania plastrów bakłażana
  • natka pietruszki do posypania na koniec
Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów, drobno krojonych (polecam markę Mutti)
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii - opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania bakłażana. Odetnij końcówki, a potem pokrój bakłażana w cienkie plastry (niecały centymetr szerokości). Potrzebne będzie minimum 9 plastrów, z których robi się roladki. Plastry powinny być podobnej szerokości. Każdy plaster bakłażana posól z obydwu stron i odłóż na 10 -1 5 minut. Po tym czasie bakłażan, dzięki soli wypuści trochę wody. Przetrzyj każdy plaster (z obydwu stron) papierem kuchennym, aby zebrać nadmiar wilgoci.
    Następnie przełóż plastry na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz bakłażany przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki podpieczeniu, bakłażan będzie elastyczny i będzie można go zwinąć.
  2. Podczas gdy bakłażany są w piekarniku, przygotuj sos pomidorowy w stylu Marinara. Czosnek posiekaj w cienkie plastry. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, to wrzuć czosnek i przesmaż go niecałą minutę. Następnie ostrożnie i powoli dodaj pomidory w puszce (drobno krojone) i dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz, cukier oraz opcjonalnie suszoną bazylię. Kiedy pomidory w puszce zaczną bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut aż się wyraźnie zredukuje. Po tym czas odstaw z ognia. Połowę sosu przelej do naczynia do zapiekania i dobrze rozsmaruj po całym dnie. Drugą połowę sosu zostaw na później.
  3. Po podpieczeniu bakłażany wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę aż trochę przestygną. W osobnej miseczce przygotuj farsz. Umieść w miseczce ser (Ricottę albo puszysty serek twarogowy np. Almette jogurtowy), jajka, sól i pieprz oraz starty czosnek i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
  4. Na każdy plaster bakłażana wyłóż (od dołu, tej szerszej części) po łyżce farszu i ostrożnie zwiń bakłażana w rulon. Tak samo zrób z każdym plastrem bakłażana. Umieść wszystkie ruloniki na dnie naczynia do zapiekania na sosie.
  5. Kiedy wszystkie ruloniki będę już ułożone (minimum 9 ruloników) to polej je drugą połową sosu pomidorowego. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut tak żeby ser ładnie się zarumienił.
    Na koniec możesz posypać trochę posiekaną natką pietruszki.

Film