Cofnij
pieczony rosół

Pieczony rosół. Pełen smaku i aromatu rosół z pieczonego mięsa i warzyw.

Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 3 godziny
Łączny czas 4 godziny 15 minuty
Porcje: 10
Kalorie: 316

Składniki
  

  • 3,5 litra (3500 ml) wody w temp. pokojowej
  • mięso drobiowe albo mieszane (łącznie około 1,8 - 2,0 kg) ja użyłam ćwiartkę z kurczaka, skrzydło indyka oraz kość wieprzową
  • włoszczyzna ( np. 2 cebule, 5 średnich marchewek, pól selera, 2 korzenie pietruszki, 3 obrane ząbki czosnku, można dodać tez kawałek pora) cebule, marchewki, seler, pietruszkę oraz czosnek obierz przed włożeniem do piekarnika
  • sól i pieprz do posypania mięsa i warzyw przed włożeniem ich do piekarnika
  • liść laurowy (2 - 3 sztuki)
  • ziele angielskie (5 - 6 ziaren)
  • czarny pieprz w kulkach (5 - 6 ziaren)
  • czubata łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka soli (do dodania do gotującej się zupy na początku, w razie konieczności dodaj więcej pod koniec)
  • mielony pieprz - do smaku, do dodania pod koniec
  • pęczek natki pietruszki w całości - do gotowania rosołu (obwiązany np. białą nitką)
  • posiekany pęczek natki pietruszki do dodania na sam koniec - opcjonalnie
  • jeden duży liść z białej kapusty - tylko opcjonalnie, jeśli masz np. kapustę w domu liść nie zapiekaj, tylko dodaj do wody
  • 2 albo 3 sztuki suszonych grzybów - opcjonalnie

Method
 

  1. Na blaszce do pieczenia ułóż mięso i obrane warzywa (włoszczyznę), tak aby w miarę możliwości nie nachodziły na siebie. Mięso i warzywa dobrze posól i popieprz. Nie polewaj ich żadnym tłuszczem. Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 60 minut.
  2. Przełóż upieczone mięso i warzywa do garnka. Ostrożnie wlej też do garnka wszystkie soki z blaszki, które powstały po pieczeniu mięsa i warzyw. Zalej je wodą (3,5 litra) w temperaturze pokojowej albo zimną. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kulki czarnego pieprzu, łyżeczkę soli oraz opcjonalnie, ale gorąco polecam cały pęczek natki pietruszki (pęczek obwiązany białą nitką).
    Opcjonalnie możesz dodać suszony grzyby, ale nie przesadzaj z ilością. Najlepiej 2 - 3 sztuki. Większa ilość niż 2 albo 3 sztuki mogą zdominować smak.
  3. Zagotuj na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu (rosół powinien tylko delikatnie “pyrkać”) przez 2,5 – 3 godziny. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj lubczyk i w razie konieczności więcej soli plus mielony pieprz (ilość według uznania).
    Rosół podawaj z ulubionym makaronem, świeżą natką pietruszki, pokrojoną marchewką z rosołu i kawałkami mięsa drobiowego.
  4. UWAGA! Jeśli chcesz to możesz też dodać liść białej kapusty. Liść dodaj na ostatnie 2 godziny gotowania się bulionu. Liścia nie pieczemy w piekarniku.

Film