Ten przepis na rosół jest wyjątkowy i różni się od tradycyjnego jednym ważnym szczegółem, czyli pieczeniem w piekarniku głównych składników. Rosoł pieczony to wyjątkowa wersja tradycyjnego rosołu, w której składniki – mięso i warzywa – są najpierw pieczone w piekarniku, zanim trafią do garnka i zostaną ugotowane w wodzie. Proces pieczenia dodaje rosołowi głębi i wyjątkowego, intensywnego smaku, który trudno uzyskać przy tradycyjnym gotowaniu składników na surowo.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Polacy uwielbiają rosół. Mnóstwo osób ma swój sprawdzony, ulubiony przepis albo restaurację, gdzie podają „najlepszy rosół na świecie”, ale jestem zdania, że trzeba próbować nowych rzeczy… albo inaczej „starych, ale w nowszej wersji” A taki pieczony rosół to hit ostatnich lat, również wśród użytkowników social mediów. Rosół w takiej wersji zyskuje głęboki, bursztynowy kolor, wyjątkowy, karmelowy, lekko słodki posmak i nabiera bogatego aromatu, który świetnie współgra z tradycyjnymi przyprawami jak liść laurowy i ziele angielskie. Gwarantuję, że odczujesz różnicę w smaku 🙂 ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONY ROSÓŁ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MIĘSO – Dobre mięso to podstawa aromatycznego rosołu. Wybierz jeden rodzaj mięsa albo jeszcze lepiej mieszankę mięs. Idealnym wyborem jest mięso drobiowe – najlepiej kurczak lub kury, które mają więcej smaku niż młode kurczaki. Warto sięgnąć po części z kośćmi, jak ćwiartki, skrzydełka, podudzia, korpus lub szyja – kości nadają rosołowi głęboki smak i pełnię aromatu. Świetnie sprawdza się także połączenie mięsa z różnych rodzajów, na przykład drobiu i wołowiny – wołowina, jak szponder czy mostek, dodaje wywarowi intensywności i głębi smaku. Inną opcją jest dodanie kości wieprzowej, na przykład żeberko lub kość od szynki. Taka kość nadaje rosołowi głębszego, nieco słodszego smaku oraz bogatszej konsystencji.
WARZYWA – Ja użyłam tradycyjnych warzyw do rosołu, czyli pietruszkę, marchewki, cebule, seler oraz czosnek. Warto użyć też innych warzyw np. por. Można też dodać liść kapusty (liść kapusty bezpośrednio do garnka, nie pieczemy go).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – liść laurowy, czarny pieprz w kulkach, ziele angielskie, sól i pieprz, lubczyk, natka pietruszki (dwa pęczki). Opcjonalnie można dodać dwie, trzy sztuki suszonych grzybów, ale nie dodawaj za duży, aby nie zdominowały smaku.
ROSÓŁ PIECZONY – KROK PO KROKU.
KROK 1
Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ułóż mięso, najlepiej mieszankę mięs i obrane warzywa (włoszczyznę), tak aby w miarę możliwości nie nachodziły na siebie. Mięso i warzywa dobrze posól i popieprz. Nie polewaj ich żadnym tłuszczem. Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 60 minut.
KROK 2.
Przełóż upieczone mięso i warzywa do garnka. Ostrożnie wlej też do garnka wszystkie soki z blaszki, które powstały po pieczeniu mięsa i warzyw. Zalej je wodą (3,5 litra) w temperaturze pokojowej albo zimną. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kulki czarnego pieprzu, łyżeczkę soli oraz opcjonalnie, ale gorąco polecam cały pęczek natki pietruszki (pęczek obwiązany sznurkiem kuchennym bawełnianym albo bawełnianą białą nitką). Opcjonalnie możesz też dodać 2 albo 3 sztuki suszonych grzybów.
KROK 3.
Zagotuj na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu (rosół powinien tylko delikatnie „pyrkać”) przez 2,5 – 3 godziny. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj lubczyk i w razie konieczności więcej soli plus mielony pieprz (ilość według uznania).
Rosół podawaj z ulubionym makaronem, świeżą natką pietruszki, pokrojoną marchewką z rosołu i kawałkami mięsa drobiowego.
UWAGA! Jeśli chcesz to możesz też dodać liść białej kapusty (nie pieczemy go w piekarniku). Liść dodaj na ostatnie 2 godziny gotowania się bulionu.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
ZOSTAŁO CI TROCHĘ ROSOŁU? TO MOŻESZ PRZYRZĄDZIĆ ZUPĘ NA BAZIE ROSOŁU. SĄ PYSZNE:
Szybka zupa na rosole. 16 pomysłów. – Kuchnia Izy
Zupa z fasolki szparagowej. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Zupa z kurczakiem i makaronem. Przepyszna. – Kuchnia Izy
Zupa na rosole. Z kurczakiem i kuskusem perłowym. Znakomita♥ – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 8 – 10 porcji zupy.
Jedna mniejsza porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 316
BIAŁKO: 65,3 g
TŁUSZCZE: 30 g
WĘGLOWODANY: 19 g
Ta wartość jest przybliżona. Wartość została policzona bez dodatków typu makaron, czy kluski.
UWIELBIAM GOTOWAĆ I CHCĘ, ŻEBY NA WASZE STOŁY I MÓJ WŁASNY, RODZINNY STÓŁ TRAFIAŁY JAK NAJLEPSZE DANIA. MOŻESZ ZAOBSEROWAĆ MNIE NA FACEBOOKU-U, YOUTUBE ALBO TIKTOK-U. DODAJĘ TAM NAJNOWSZE PRZEPISY:
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na Facebook-u: Facebook- profil Kuchnia Izy
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na TikTok-u: Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na YouTube: Kuchnia Izy – YouTube
PIECZONY ROSÓŁ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczony rosół. Pełen smaku i aromatu rosół z pieczonego mięsa i warzyw.
Składniki
- 3,5 litra (3500 ml) wody w temp. pokojowej
- mięso drobiowe albo mieszane (łącznie około 1,8 – 2,0 kg) ja użyłam ćwiartkę z kurczaka, skrzydło indyka oraz kość wieprzową
- włoszczyzna ( np. 2 cebule, 5 średnich marchewek, pól selera, 2 korzenie pietruszki, 3 obrane ząbki czosnku, można dodać tez kawałek pora) cebule, marchewki, seler, pietruszkę oraz czosnek obierz przed włożeniem do piekarnika
- sól i pieprz do posypania mięsa i warzyw przed włożeniem ich do piekarnika
- liść laurowy (2 – 3 sztuki)
- ziele angielskie (5 – 6 ziaren)
- czarny pieprz w kulkach (5 – 6 ziaren)
- czubata łyżeczka lubczyku
- łyżeczka soli (do dodania do gotującej się zupy na początku, w razie konieczności dodaj więcej pod koniec)
- mielony pieprz – do smaku, do dodania pod koniec
- pęczek natki pietruszki w całości – do gotowania rosołu (obwiązany np. białą nitką)
- posiekany pęczek natki pietruszki do dodania na sam koniec – opcjonalnie
- jeden duży liść z białej kapusty – tylko opcjonalnie, jeśli masz np. kapustę w domu liść nie zapiekaj, tylko dodaj do wody
- 2 albo 3 sztuki suszonych grzybów – opcjonalnie
Instrukcje
- Na blaszce do pieczenia ułóż mięso i obrane warzywa (włoszczyznę), tak aby w miarę możliwości nie nachodziły na siebie. Mięso i warzywa dobrze posól i popieprz. Nie polewaj ich żadnym tłuszczem. Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 60 minut.
- Przełóż upieczone mięso i warzywa do garnka. Ostrożnie wlej też do garnka wszystkie soki z blaszki, które powstały po pieczeniu mięsa i warzyw. Zalej je wodą (3,5 litra) w temperaturze pokojowej albo zimną. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kulki czarnego pieprzu, łyżeczkę soli oraz opcjonalnie, ale gorąco polecam cały pęczek natki pietruszki (pęczek obwiązany białą nitką).Opcjonalnie możesz dodać suszony grzyby, ale nie przesadzaj z ilością. Najlepiej 2 – 3 sztuki. Większa ilość niż 2 albo 3 sztuki mogą zdominować smak.
- Zagotuj na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu (rosół powinien tylko delikatnie “pyrkać”) przez 2,5 – 3 godziny. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj lubczyk i w razie konieczności więcej soli plus mielony pieprz (ilość według uznania).Rosół podawaj z ulubionym makaronem, świeżą natką pietruszki, pokrojoną marchewką z rosołu i kawałkami mięsa drobiowego.
- UWAGA! Jeśli chcesz to możesz też dodać liść białej kapusty. Liść dodaj na ostatnie 2 godziny gotowania się bulionu. Liścia nie pieczemy w piekarniku.