Zacznij od cukinii. Odetnij końcówki i zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Umieść ją w misce i posyp solą (dwie płaskie łyżeczki soli) i dobrze przemieszaj. Możesz ją lekko poddusić. Odłóż miskę z cukinią na 15 minut, tak aby cukinia wypuściła wodę. Po tym czasie dobrze odciśnij cukinię z wody na sitku.
Do miski z cukinią dodaj mąkę pszenną, posiekany koperek, drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą albo panierkę Panko, starty na grubych oczkach ser Gouda, starty na małych oczach ser Grana Padano, starty na tarce czosnek, pieprz (około pół łyżeczki pieprzu). W kubeczku rozbełtaj jajka, a potem dodaj do reszty składników. Następnie wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz.
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego albo masła (jeśli dodajesz masło to dodaj też łyżkę oliwy z oliwek albo oleju), Uformuj dość cienkie i niezbyt duże placki i smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na mniejszym ogniu. Czas smażenia będzie się nieco różnił w zależności o grubości placków, ale w przybliżeniu będzie to około 5 – 7 minut z każdej strony.
Placki z cukinii warto podawać z jakimś dodatkiem np. kwaśną śmietaną, masłem, czy ulubionym sosem i posypać je dodatkowo np. szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki.