Zacznij od przygotowania ogórków. Jeśli używasz ogórki gruntowe, to odetnij końcówki i obierz je ze skórki. Natomiast ogórków szklarniowych nie musisz obierać – wystarczy tylko odciąć końcówki., chociaż jeśli chcesz, to delikatnie możesz je obrać. Ja lubię bardzo cienkie ogórki, więc ścieram je na tarce na cienkie plastry. Możesz też użyć mandoliny albo pokroić ostrym nożem na plasterki.
Plastry ogórka przełóż do miski i posyp łyżeczką soli. Delikatnie przemieszaj, aby rozprowadzić sól. Odłóż ogórki na około 15 minut na bok – po tym czasie ogórki wypuszczą sporo wody. Kiedy wypuszczą wodę, to przełóż ogórki na durszlak i odciśnij je z nadmiaru wody. Odciśnięte z nadmiaru wody ogórki przełóż do miski.
Przygotuj śmietanę. Moim zdaniem najlepsza będzie śmietana 18 %. Do naczynka ze śmietaną wsyp pieprz i cukier i dobrze wymieszaj np. za pomocą łyżki. Wprawdzie cukier jest opcjonalny, ale polecam go dodać.
Tak przygotowaną śmietanę dodaj do ogórków. Dodaj też drobno posiekany koperek. Jeśli chcesz i lubisz, to dodaj posiekany szczypiorek. Dobrze wszystko przemieszaj.