W misce dobrze wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko kakao oraz proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce wymieszaj 2 całe jajka w temp. pokojowej plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko. Dodaj pół szklanki cukru (połowę wymaganego cukru) oraz ekstrakt waniliowy i za pomocą trzepaczki dobrze połącz składniki na lekko kremową masę. Mieszaj tak około 30 sekund.
W rondelku umieść pokrojone na kawałki miękkie masło, olej roślinny oraz pół szklanki cukru (drugą połowę) i rozpuść wszystko, co jakiś czas mieszając. Po rozpuszczeniu zdejmij z kuchenki i przestudź około 5 – 10 minut.
Następnie wlej połowę rozpuszczonego masła z cukrem do miski z jajkami i przemieszaj, a potem drugą połowę i znowu przemieszaj tak aby wszystko ładnie się połączyło na kremową, lekko puszystą masę.
Następnie wsyp połowę mąki wymieszanej z kakao i przemieszaj aż składniki się połączą. Następnie wsyp drugą połowę i posiekaną całą tabliczkę czekolady i dobrze wymieszaj. Mieszaj do czasu aż wszystko porządnie się ze sobą połączy i powstanie ładne, ciemnoczekoladowe ciasto. Ale nie mieszaj dłużej niż jest to koniecznie. Jeśli zobaczysz, że wszystkie składniki się połączyły, to już wystarczy,
Formę wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 30 – 35 minut. Przed wyjęciem z formy, poczekaj aż przestygnie.