Przepis na dobre brownie zawsze jest w cenie. Tym razem mam dla Ciebie przepis na bardzo dobre brownie z czekoladą i kakao z fajną, pękającą skórką. Użyłam zarówno czekoladę, jak i kakao, więc brownie ma głęboki, mocny, kakaowy smak. Brownie to dość proste w przygotowaniu ciasto, ale nie ma jednego “magicznego” przepisu na ten wypiek. Nawet w Stanach Zjednoczonych, gdzie brownie jest niemal deserem narodowych jest wiele różnych sposobów przygotowania tego ciasta i Amerykanie prześcigają się w opracowywaniu najlepszego przepisu na brownie.
Na moim blogu znajdzie inny przepis na mega dobre brownie z samym kakao i bez dodatku czekolady i proszku do pieczenia. Sama nie wiem, który przepis jest lepszy, ale możesz wypróbować obydwa i porównać: Brownie z kakao. Minimum składników, maksimum smaku. – Kuchnia Izy !♥♥♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA BROWNIE Z CZEKOLADĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne. Dokładna gramatura podana jest poniżej.
KAKAO – Użyj prawdziwe kakao extra ciemne. Polecam słynne kakao DecoMorreno. Dzięki takiemu kakao brownie będzie miało mocny czekoladowy smak, przyjemny aromat i piękny, ciemny kolor.
MĄKA PSZENNA – Idealna będzie zwykła mąka pszenna tortowa, typ 450.
CZEKOLADA – Tak naprawdę możesz dodać taką czekoladą jaką chcesz, ale ja praktycznie zawsze dodaję tabliczkę gorzkiej czekolady 64 % – według mnie ona podchodzi pod półgorzką, a nie gorzką, ale dzięki temu ma dość zrównoważony smak 🙂 Dla wielu osób mocno gorzka czekolada np. 90 % może być już zbyt gorzka, a mleczna czekolada za słodka dla brownie.
JAJKA – Wybierz dwa jajka, rozmiar L. Opcjonalnie możesz dla bogatszego smaku dorzucić dodatkowo jedno żółtko.
CUKIER– Do brownie często używa się cukier brązowy, ale ja tym razem postanowiłam dodać zwykły biały cukier.
MASŁO – W tym przepisie rozpuszczamy masło wraz z cukrem (a dokładnie połową cukru). Nie we wszystkich przepisach na brownie, tak się robi, ale rozpuszczanie cukru z masłem pomaga uzyskać gładką i kremową konsystencję ciasta.
plus trochę proszku do pieczenia, soli, oleju roślinnego oraz ekstraktu waniliowego.
PRZEPIS NA BROWNIE Z CZEKOLADĄ I KAKAO. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W misce dobrze wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko kakao oraz proszek do pieczenia i sól.
KROK 2.
Do osobnej miski wbij dwa całe, duże jajka plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko. Dodaj pół szklanki cukru (połowę wymaganego cukru) oraz ekstrakt waniliowy i za pomocą trzepaczki dobrze połącz składniki na lekko kremową masę. Mieszaj tak około 30 sekund.
KROK 3.
W rondelku umieść pokrojone na kawałki miękkie masło, olej roślinny oraz pół szklanki cukru (drugą połowę) i rozpuść wszystko, co jakiś czas mieszając. Po rozpuszczeniu zdejmij z kuchenki i przestudź około 5 – 10 minut.
KROK 4.
Następnie wlej połowę rozpuszczonego masła z cukrem do miski z jajkami i przemieszaj, a potem drugą połowę i znowu przemieszaj tak aby wszystko ładnie się połączyło na kremową, lekko puszystą masę.
KROK 5.
A teraz trzeba wymieszać składniki mokre z suchymi. Najpierw wsyp połowę mąki wymieszanej z kakao, czyli składniki suche i przemieszaj aż wszystko się połączy. Następnie wsyp drugą połowę i posiekaną całą tabliczkę czekolady i dobrze wymieszaj. Mieszaj do czasu aż wszystko porządnie się ze sobą połączy i powstanie ładne, ciemnoczekoladowe ciasto. Ale nie mieszaj dłużej niż jest to koniecznie. Jeśli zobaczysz, że wszystkie składniki się połączyły, to już wystarczy,
KROK 6.
Formę wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 30 – 35 minut. Przed wyjęciem z formy, poczekaj aż przestygnie.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNY PRZEPIS NA BROWNIE, TYM RAZEM Z SAMYM KAKAO I MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ SKŁADNIKÓW:
Brownie z kakao. Minimum składników, maksimum smaku. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe brownie można podzielić na około 9 sycących kawałków.
Jeden taki kawałek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 304
BIAŁKO: 5 g
TŁUSZCZE: 22 g
WĘGLOWODANY: 19,7 g
PRZEPIS NA BROWNIE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Przepis na pyszne, aromatyczne i mocno czekoladowe BROWNIE.
Składniki
- jedna szklanka mąki pszennej (cała szklanka ma 250 ml)
- pół szklanki kakao extra ciemne
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 150 g – 170 g masła
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 duże jajka plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko
- tabliczka gorzkiej czekolady 64 % – 100 g
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje
- W misce dobrze wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, przesiane przez sitko kakao oraz proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce wymieszaj 2 całe jajka w temp. pokojowej plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko. Dodaj pół szklanki cukru (połowę wymaganego cukru) oraz ekstrakt waniliowy i za pomocą trzepaczki dobrze połącz składniki na lekko kremową masę. Mieszaj tak około 30 sekund.
- W rondelku umieść pokrojone na kawałki miękkie masło, olej roślinny oraz pół szklanki cukru (drugą połowę) i rozpuść wszystko, co jakiś czas mieszając. Po rozpuszczeniu zdejmij z kuchenki i przestudź około 5 – 10 minut.
- Następnie wlej połowę rozpuszczonego masła z cukrem do miski z jajkami i przemieszaj, a potem drugą połowę i znowu przemieszaj tak aby wszystko ładnie się połączyło na kremową, lekko puszystą masę.
- Następnie wsyp połowę mąki wymieszanej z kakao i przemieszaj aż składniki się połączą. Następnie wsyp drugą połowę i posiekaną całą tabliczkę czekolady i dobrze wymieszaj. Mieszaj do czasu aż wszystko porządnie się ze sobą połączy i powstanie ładne, ciemnoczekoladowe ciasto. Ale nie mieszaj dłużej niż jest to koniecznie. Jeśli zobaczysz, że wszystkie składniki się połączyły, to już wystarczy,
- Formę wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 30 – 35 minut. Przed wyjęciem z formy, poczekaj aż przestygnie.