Cofnij
naleśniki z jabłkami

Przepis na słodkie naleśniki z prażonymi jabłkami.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 478 kcal

Składniki
  

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża jajko
  • 0.5 szklanki (pół szklanki) wody gazowanej albo niegazowanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na prażone jabłka:

  • 800 - 1000 g jabłek, najlepiej słodkich i trwałych
  • 2 łyżki brązowego cukru albo półtora łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • około 40 - 50 g masła

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz biały cukier. Dobrze przemieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, jajko, ,mleko, wodę gazowaną (albo niegazowaną) i dobrze wszystko wymieszaj na jednolite ciasto. Na czas przygotowania prażonych jabłek, wstaw miskę z ciastem do lodówki.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę albo na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojone jabłka. Dodaj cukier brązowy (albo miód) oraz cynamon. Dobrze przemieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut, od czas do czasu mieszając.
  • W międzyczasie usmaż naleśniki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz dodać troszkę masła). Wlej chochelką ciasto na patelnię i rozprowadź je, obracając patelnią. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  • Gdy naleśniki będą gotowe, to nałóż farsz. Możesz je zwinąć w rulonik z farszem w środku, w kopertę, w trójkąty albo tak jak chcesz. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem czy oblać roztopioną czekoladą czy dowolnym, słodkim sosem

Film