W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz biały cukier. Dobrze przemieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, jajko, ,mleko, wodę gazowaną (albo niegazowaną) i dobrze wszystko wymieszaj na jednolite ciasto. Na czas przygotowania prażonych jabłek, wstaw miskę z ciastem do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę albo na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojone jabłka. Dodaj cukier brązowy (albo miód) oraz cynamon. Dobrze przemieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut, od czas do czasu mieszając.
W międzyczasie usmaż naleśniki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz dodać troszkę masła). Wlej chochelką ciasto na patelnię i rozprowadź je, obracając patelnią. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Gdy naleśniki będą gotowe, to nałóż farsz. Możesz je zwinąć w rulonik z farszem w środku, w kopertę, w trójkąty albo tak jak chcesz. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem czy oblać roztopioną czekoladą czy dowolnym, słodkim sosem