Cofnij
pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 6
Kalorie 519 kcal

Składniki
  

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, karkówki)
  • 3 kromki chleba (bez skórki) albo jedna miękka bułka np. kajzerka
  • pół szklanki mleka albo wody do namoczenia pieczywa (w razie konieczności dodaj więcej)
  • natka pietruszki (pęczek), drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku (polecam łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu)
  • jedno jajko, rozmiar L
  • jedna średnia marchewka do pulpetów, starta na tarce o małych oczkach - opcjonalnie
  • średnia cebula, starta na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojona

składniki na sos koperkowy

  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (jeśli rosół to czysty, przelany przez sitko)
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach - opcjonalnie, ale polecam użyć
  • sól i pieprz do smaku (według potrzeb)
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • koperek (minimum pęczek), drobno posiekany, jeśli chcesz możesz użyć więcej np. dwa pęczki

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania pulpetów. Z kromek chleba odetnij twardą skórkę, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Zalej chleb mlekiem, wodą lub bulionem, lekko podduś, aby chleb zamoczył się w płynie i odłóż na około 5 minut. Jeśli używasz kajzerki albo innej miękkiej bułki, to również zalej ją dowolnym płynem (mleko, woda, bulion, rosół), tak aby była cała zamoczona i namaczaj ją kilka minut. Po tym czasie pieczywo trzeba dobrze odcisnąć z płynu.
  • W misce umieść mięso mielone, natkę pietruszki, jajko, odciśnięty chleb lub bułkę, sól i pieprz, startą na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz oraz opcjonalnie startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj, aby powstała jednolita masa – pamiętaj, aby ją dobrze wymieszać, aby masa była zbita. Z masy uformuj w dłoniach równe pulpety – wielkość nieco większe niż orzechy włoskie.
  • Do garnka wlej bulion albo rosół, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do niego startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Kiedy dodasz marchewkę, to ostrożnie włóż do bulionu pulpety. Gotuj pulpety 20 minut bez przykrycia. Po włożeniu pulpetów do bulionu nie ruszaj/nie mieszaj ich przez pierwsze 10 minut – pulpety są wtedy jeszcze dość delikatne. (Jeśli chcesz możesz wcześniej podsmażyć krótko pulpety z obydwu stron na patelni przed włożeniem ich do bulionu, ale moim zdaniem nie jest to konieczne).
  • Podczas gdy pulpety się gotują to wlej do miseczki śmietankę 30 % (wcześniej wyjmij ją z lodówki, lepiej jak jest w temp. pokojowej, a nie zupełnie zimna), a potem wsyp mąkę pszenną i bardzo dobrze wymieszaj śmietanę z mąką, aby nie było grudek mąki – może to potrwać chwilę 😉 Gdy śmietana z mąką już się ładnie połączą, to dodaj dwie, trzy łyżki gorącego bulionu i dobrze przemieszaj. Na ostatnie 5 minut gotowania się pulpetów, przelej tę mieszankę do bulionu. Podczas wlewania, cały czas mieszaj. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek. Dodaj minimum jeden pęczek koperku, ale polecam dodać jeszcze więcej 😉 Pulpety gotowe ♥

Film