Ten przepis na pulpety w sosie koperkowym jest jedynym jaki potrzebujesz. Przygotowałam dla Ciebie mięciutkie, soczyste pulpeciki gotowane w sosie koperkowym na bazie bulionu lub rosołu ze sporą ilością koperku i marchewką, która dodaje daniu przyjemnej słodyczy. Takie pulpety robi się dość prosto, a ich łagodny i przyjemny smak sprawia, że jest to idealne dania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dla wielu taki obiad to smak dzieciństwa i z pewnością warto go sobie przypomnieć 🙂
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
W różnych częściach Polski pulpeciki w sosie koperkowym mogą być przygotowywane nieco inaczej. Na przykład w niektórych regionach dodaje się do sosu śmietanę, co nadaje mu kremowej konsystencji, podczas gdy inne przepisy koncentrują się na czystym bulionie i dużej ilości koperku. Mój sos koperkowy jest przygotowany na bulionie (można też użyć rosół) i jest z dodatkiem słodkiej śmietany, startej marchewki oraz sporej ilości świeżego koperku. Place lizać 😉 ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA PULPETY:
MIĘSO MIELONE – Do pulpetów gotowanych najlepiej wybrać mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej. Łopatka ma odpowiednią ilość tłuszczu, który sprawia, że pulpety będą soczyste i miękkie, natomiast karkówka ma wyrazisty smak i również dostarcza odpowiednią ilość tłuszczu, co zapobiega przesuszeniu mięsa podczas gotowania.
CHLEB/KAJZERKA – Do pulpetów tradycyjnie używa się namoczonej kajzerki, ponieważ jest lekka i nadaje pulpetom delikatną konsystencję. Można jednak również użyć kromki białego chleba bez skórek, jeśli nie masz kajzerki – ważne, aby pieczywo była dobrze namoczone i odciśnięte.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA PULPETY – jajko, sól i pieprz, natka pietruszki, cebula (drobno posiekana albo starta na tarce), mleko albo woda plus opcjonalnie starta na tarce marchewka.
SKŁADNIKI NA SOS:
BULION/ROSÓŁ – Można użyć bulion warzywny, drobiowy albo rosół np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko). Oczywiście najlepszy będzie bulion domowy, ale w wersji szybszej można użyć bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie np. Winiary.
MARCHEWKI – Do sosu dodałam starte na tarce marchewki, które są smacznym dodatkiem do sosu. To jest jednak opcjonalny dodatek, chociaż polecam takie słodkie marchewki dodać zarówno do pulpetów, jak i do sosu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: sól, pieprz, słodka śmietanka 30 %, mąka pszenna oraz oczywiście koperek 🙂
PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania pulpetów. Z kromek chleba odetnij twardą skórkę, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Zalej chleb mlekiem, wodą lub bulionem, lekko podduś, aby chleb zamoczył się w płynie i odłóż na około 5 minut. Jeśli używasz kajzerki albo innej miękkiej bułki, to również zalej ją dowolnym płynem (mleko, woda, bulion, rosół), tak aby była cała zamoczona i namaczaj ją kilka minut. Po tym czasie pieczywo trzeba dobrze odcisnąć z płynu.
KROK 2.
W misce umieść mięso mielone, natkę pietruszki, jajko, odciśnięty chleb lub bułkę, sól i pieprz, startą na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojoną cebulę, oraz opcjonalnie startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj, aby powstała jednolita masa – pamiętaj, aby ją dobrze wymieszać, aby masa była zbita. Z masy uformuj w dłoniach równe pulpety – wielkość nieco większe niż orzechy włoskie.
KROK 3.
Do garnka wlej bulion albo rosół, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do niego startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Kiedy dodasz marchewkę, to ostrożnie włóż do bulionu pulpety. Gotuj pulpety 20 minut bez przykrycia. Po włożeniu pulpetów do bulionu nie ruszaj/nie mieszaj ich przez pierwsze 10 minut – pulpety są wtedy jeszcze dość delikatne. (Jeśli chcesz możesz wcześniej podsmażyć krótko pulpety z obydwu stron na patelni przed włożeniem ich do bulionu, ale moim zdaniem nie jest to konieczne).
KROK 4.
Podczas gdy pulpety się gotują to wlej do miseczki śmietankę 30 % (wcześniej wyjmij ją z lodówki, lepiej jak jest w temp. pokojowej, a nie zupełnie zimna), a potem wsyp mąkę pszenną i bardzo dobrze wymieszaj śmietanę z mąką, aby nie było grudek mąki – może to potrwać chwilę 😉 Gdy śmietana z mąką już się ładnie połączą, to dodaj dwie, trzy łyżki gorącego bulionu i dobrze przemieszaj. Na ostatnie 5 minut gotowania się pulpetów, przelej tę mieszankę do bulionu. Podczas wlewania, cały czas mieszaj. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek. Dodaj minimum jeden pęczek koperku, ale polecam dodać jeszcze więcej 😉 Pulpety gotowe ♥
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁ NA OBIAD Z MIĘSEM MIELONYM:
Pulpety w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Pulpety w sosie pieczarkowym. Hit na Tik-Tok-u! – Kuchnia Izy
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem. – Kuchnia Izy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 14 pulpecików (4 – 6 porcji).
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 519
BIAŁKO: 27,8 g
TŁUSZCZE: 38 g
WĘGLOWODANY: 16,3 g
PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pulpety w sosie koperkowym.
Składniki
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, karkówki)
- 3 kromki chleba (bez skórki) albo jedna miękka bułka np. kajzerka
- pół szklanki mleka albo wody do namoczenia pieczywa (w razie konieczności dodaj więcej)
- natka pietruszki (pęczek), drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku (polecam łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu)
- jedno jajko, rozmiar L
- jedna średnia marchewka do pulpetów, starta na tarce o małych oczkach – opcjonalnie
- średnia cebula, starta na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojona
składniki na sos koperkowy
- 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (jeśli rosół to czysty, przelany przez sitko)
- 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach – opcjonalnie, ale polecam użyć
- sól i pieprz do smaku (według potrzeb)
- 200 g śmietanki 30 %
- 3 łyżki mąki pszennej
- koperek (minimum pęczek), drobno posiekany, jeśli chcesz możesz użyć więcej np. dwa pęczki
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania pulpetów. Z kromek chleba odetnij twardą skórkę, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Zalej chleb mlekiem, wodą lub bulionem, lekko podduś, aby chleb zamoczył się w płynie i odłóż na około 5 minut. Jeśli używasz kajzerki albo innej miękkiej bułki, to również zalej ją dowolnym płynem (mleko, woda, bulion, rosół), tak aby była cała zamoczona i namaczaj ją kilka minut. Po tym czasie pieczywo trzeba dobrze odcisnąć z płynu.
- W misce umieść mięso mielone, natkę pietruszki, jajko, odciśnięty chleb lub bułkę, sól i pieprz, startą na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz oraz opcjonalnie startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj, aby powstała jednolita masa – pamiętaj, aby ją dobrze wymieszać, aby masa była zbita. Z masy uformuj w dłoniach równe pulpety – wielkość nieco większe niż orzechy włoskie.
- Do garnka wlej bulion albo rosół, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj do niego startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Kiedy dodasz marchewkę, to ostrożnie włóż do bulionu pulpety. Gotuj pulpety 20 minut bez przykrycia. Po włożeniu pulpetów do bulionu nie ruszaj/nie mieszaj ich przez pierwsze 10 minut – pulpety są wtedy jeszcze dość delikatne. (Jeśli chcesz możesz wcześniej podsmażyć krótko pulpety z obydwu stron na patelni przed włożeniem ich do bulionu, ale moim zdaniem nie jest to konieczne).
- Podczas gdy pulpety się gotują to wlej do miseczki śmietankę 30 % (wcześniej wyjmij ją z lodówki, lepiej jak jest w temp. pokojowej, a nie zupełnie zimna), a potem wsyp mąkę pszenną i bardzo dobrze wymieszaj śmietanę z mąką, aby nie było grudek mąki – może to potrwać chwilę 😉 Gdy śmietana z mąką już się ładnie połączą, to dodaj dwie, trzy łyżki gorącego bulionu i dobrze przemieszaj. Na ostatnie 5 minut gotowania się pulpetów, przelej tę mieszankę do bulionu. Podczas wlewania, cały czas mieszaj. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek. Dodaj minimum jeden pęczek koperku, ale polecam dodać jeszcze więcej 😉 Pulpety gotowe ♥