Zacznij od cukinii. Odetnij końcówki z cukinii. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i przełóż na sitko albo do miski. Posyp cukinię łyżeczką soli i dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić sól po cukinii. Odłóż cukinię na około 15 – 20 minut, aby puściła wodę.
Na patelnię wlej olej i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Następnie dodaj na patelnię pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Przemieszaj je bardzo dobrze z cebulką i smaż po około 3 minuty z każdej strony – najlepiej jakby mięso było obsmażone z zewnątrz, a w środku nadal pozostawało surowe. W międzyczasie dobrze posól je i popieprz.
Potem posyp równomiernie mięso mąką pszenną i dobrze przemieszaj. Smaż chwilę, około pół minuty do czasu aż znikną białe ślady mąki. Po tym czasie wlej mleko. Podczas wlewania mleka cały czas mieszaj.
Po wlaniu mleka powoli wlej bulion. Przemieszaj i dodaj sól, pieprz oraz suszone zioła np. suszony tymianek. oregano albo zioła prowansalskie. Gdy bulion z mlekiem się zagotują, to zmniejsz ogień, wsyp suchy biały ryż i gotuj na małym ogniu około 15 minut (tyle ile wymaga tego czasu podany na opakowaniu ryżu). Pamiętaj, bo to bardzo ważne – KONIECZNIE dobrze zamieszaj co jakiś czas ryż, zwracając szczególną uwagę na spód patelni, bo ryż lubi przywierać do dnia. Mieszaj, tak nawet co minutę, max. co 2 minuty. W międzyczasie dobrze odciśnij cukinię z wody.
Przełóż cukinię do ryżu oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj.
Na koniec posyp wszystko startym serem mozzarella albo żółtym serem, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar i przykryj patelnię pokrywką na około pół minuty do max. minuty aż ser się roztopi. Po tym czasie podawaj od razu.