Cofnij
sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa.

Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas przechowywanie w lodówce (minimum) 3 godziny
Łączny czas 4 godziny 15 minuty
Porcje 22
Kalorie 146 kcal

Składniki
  

  • 4 średnie ziemniaki - około 450 - 500 g
  • 4 średnie/większe marchewki - łącznie około 600 g można dać więcej, jeśli lubisz bardziej marchewkowe sałatki np. 5 marchewek
  • dwie małe pietruszki - łącznie około 200 - 250 g
  • mały kawałek selera - około 150 - 200 g
  • puszka groszku, odsączonego z zalewy - 400 g
  • puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy - 400 g - opcjonalnie dodaj kukurydzę tylko jeśli chcesz, nie jest ona tradycyjnym dodatkiem do sałatki, ale mimo to bardzo często wykorzystywanym :)
  • jedna duże jabłko, twarde i słodkie albo słodko - kwaśne, starte na tarce razem ze skórką
  • kawałek jednego pora (biała i jasnozielona cześć) - najlepiej sparzonego wrzątkiem. dodanie pora ze względu na jego ostrość jest opcjonalnie, możesz też zamiast pora dodać małą cebulkę albo nie dodawać ani pora, ani cebulki
  • 5 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
  • 4 duże albo 5 małych ogórków kiszonych - łącznie około 250 g

Składniki na sos:

  • 200 g ulubionego majonezu
  • łyżka ulubionej musztardy np. Dijon możesz dodać mniej np. pół łyżki
  • łyżeczka białego cukru - opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu lub więcej

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania warzyw. Ziemniaki gotuję w osobnym garnku, a marchewkę, pietruszkę i seler razem w drugim garnku.
    Ziemniaki: Bardzo dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je w skórce w osolonej wodzie przez około 30 – 35 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (sprawdź widelcem albo nożem). Czas liczy się od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu przelej ziemniaki zimną wodą (np. pod bieżącą wodą) lub zdejmij je z garnka i włóż na chwilę do miski z zimną wodą. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz też pozwolić im wystygnąć przez kilka minut, ale nie muszą być całkowicie zimne. W tym momencie skórka powinna się łatwo oddzielać od miąższu. Ziemniaka trzymasz w dłoni, a skórkę delikatnie ściągasz palcami. Jeśli skórka nie schodzi łatwo, możesz użyć noża, by delikatnie ją podważyć w kilku miejscach.Marchewka, seler, pietruszka: Warzywa bardzo dobrze umyj, ale nie obieraj ze skórki. Następnie gotuj razem w jednym garnku, w skórce, w osolonej wodzie przez około 35 – 40 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czas gotowania liczy się od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu wystudź je, a potem zdejmij skórkę. Skórka po ugotowaniu łatwo schodzi i można ją np. zeskrobać łyżeczką.
  • Po obraniu ze skórki ugotowane warzywa pokrój za pomocą ostrego noża w kostkę. Wielkość kawałków zależy do Ciebie i Twoich preferencji. Staraj się, aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, aby sałatka miała ładny wygląd i łatwo się ją jadło. Przełóż pokrojone warzywa do większej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki. Jeśli któryś z nich Ci nie odpowiada lub po prostu nie chcesz go używać, śmiało możesz go pominąć. Do miski wrzuć odsączony z zalewy groszek z puszki oraz, jeśli masz ochotę, także kukurydzę w tej samej formie. Warto również dodać jajka ugotowane na twardo, pokrojone na małe kawałki. Następnie, zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach i dodaj je do reszty składników. Na koniec, pokrój ogórki kiszone na małe kawałki/kostkę i wrzuć do miski.
  • Jeśli chcesz, to możesz dodać też por. Użyj białą i jasnozieloną część albo tylko białą. Koniecznie sprawdź, czy por jest dobrze oczyszczony. Pokrój go na malutkie, drobne kawałki. Przełóż je na sitko i przelej pora wrzątkiem z czajnika, aby złagodzić jego smak i nieco go zmiękczyć. Następnie dodaj go do miski, do reszty składników.
    Uwaga! Możesz też go drobno pokroić, ale nie sparzać go wrzątkiem. Wtedy zachowa w całości swój naturalny, ostrzejszy smak. Możesz też zastąpić por małą cebulką (i również ją sparzyć lub nie) albo nie dodawać ani pora, ani cebulki. Pamiętaj, że zarówno por, jak i cebulka to ostrzejsze w smaku warzywa, więc dodanie ich do tradycyjnie dość łagodnej w smaku sałatki jarzynowej musi być przemyślane 😉
  • Do składników dodaj majonez, musztardę, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodanie cukru jest opcjonalnie, ale polecam. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, a najlepiej na dzień wcześniej. Wtedy składniki będą miały czas się połączyć i smaki się rozwiną. Po wymieszaniu sałatki, przykryj ją folią spożywczą lub szczelnym pojemnikiem i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Film