Zacznij od przygotowania arbuza. Będzie potrzebna jedna połówka małego arbuza. Jeśli masz całego arbuza to przekrój go na pół, a potem połóż połówkę arbuza płaską stroną/miąższem na desce do krojenia. Za pomocą dużego i ostrego noża delikatnie odcinaj zieloną skórkę, a następnie białą warstwę pod nią. Najlepiej, aby arbuz był schłodzony, ponieważ łatwiej się go kroi i jest bardziej orzeźwiający.
Następnie pokrój arbuza w grubsze kawałki, a każdy kawałek w kostkę. Usuń pestki. Kostki arbuza przełóż do miski.
Z dobrze oczyszczonej limonki lub cytryny zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach i posyp tą skórką arbuza. Następnie rozkrusz ser feta i posyp nim arbuza (możesz też fetę pokroić w małą kostkę). Jeśli chcesz możesz dodać pokrojonego w plasterki świeżego ogórka lub pokrojone w plasterki truskawki.
W małym naczynku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki lub cytryny, szczyptę soli oraz miód w formie płynnej i opcjonalnie kilka posiekanych listków mięty. Jeśli chcesz to możesz pominąć miętę, ale polecam ją dodać. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi składniki sałatki. Po polaniu sosem delikatnie wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły, a sos się po nich rozprowadził. Podawaj od razu! ♥♥♥