Cofnij
sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem i fetą

Czas przygotowania 15 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 342

Składniki
  

  • pół małego arbuza
  • opakowanie sera feta - około 150 - 200 g można wykorzystać inny ser np. kozi (wersja ostrzejsza), ricotta (wersja delikatna) lub ser "typu greckiego"
  • jeden mały ogórek szklarniowy jeśli wolisz bardziej owocową sałatkę, to zamiast ogórka użyj truskawki (około 200 g)
  • skórka starta z jednej całej limonki albo skórka z połówki cytryny
Składniki na dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jedna łyżka płynnego miodu
  • jedna łyżka soku z limonki albo cytryny
  • szczypta soli
  • kilka lisków mięty opcjonalnie, ale polecam ją użyć

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania arbuza. Będzie potrzebna jedna połówka małego arbuza. Jeśli masz całego arbuza to przekrój go na pół, a potem połóż połówkę arbuza płaską stroną/miąższem na desce do krojenia. Za pomocą dużego i ostrego noża delikatnie odcinaj zieloną skórkę, a następnie białą warstwę pod nią. Najlepiej, aby arbuz był schłodzony, ponieważ łatwiej się go kroi i jest bardziej orzeźwiający.
  2. Następnie pokrój arbuza w grubsze kawałki, a każdy kawałek w kostkę. Usuń pestki. Kostki arbuza przełóż do miski.
  3. Z dobrze oczyszczonej limonki lub cytryny zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach i posyp tą skórką arbuza. Następnie rozkrusz ser feta i posyp nim arbuza (możesz też fetę pokroić w małą kostkę). Jeśli chcesz możesz dodać pokrojonego w plasterki świeżego ogórka lub pokrojone w plasterki truskawki.
  4. W małym naczynku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki lub cytryny, szczyptę soli oraz miód w formie płynnej i opcjonalnie kilka posiekanych listków mięty. Jeśli chcesz to możesz pominąć miętę, ale polecam ją dodać. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi składniki sałatki. Po polaniu sosem delikatnie wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły, a sos się po nich rozprowadził. Podawaj od razu! ♥♥♥

Film