Czy sałatka może być orzeźwiająca, zwłaszcza w letnie, upalne dni? Oczywiście, że tak. Jeśli tylko zrobisz ją z arbuzem 😉 Ta super smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu sałatka z arbuzem, fetą i dodatkiem ogórka z pewnością Ci się spodoba. Chrupiąca świeżość i słodko-słony smak – dokładnie tak mogę ją opisać. Słodki smak arbuza idealnie łączy się z charakterystycznym, słonym smakiem fety. Dodatkowo przyrządziłam sos z prostych, ale fajnie dobranych składników, które dopełniają smak tych składników.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Zrobienie tej sałatki z arbuza zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Tak naprawdę najciężej jest po prostu pokroić arbuza 😉 Ale zdecydowanie warto trochę namęczyć się nad tym arbuzem, bo każdy kęs tej sałatki przynosi przyjemne orzeźwienie. Muszę jednak podkreślić, że tę sałatkę zdecydowanie najlepiej zrobić tuż przed podaniem i nie czekać długo, aż się ja zje 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z ARBUZEM I FETĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ARBUZ – Sezon na arbuzy przypada na lato, od czerwca do września. Wybierając arbuza, zwróć uwagę na jego ciężar – powinien być ciężki w stosunku do swoich rozmiarów. Sprawdź też plamę na skórce, która była zwrócona ku ziemi – powinna być żółta lub pomarańczowa, co świadczy o dojrzałości. Przed obraniem, dobrze schłodzonego arbuza pokrój na pół, a potem odkrój nożem skórkę.
FETA – Polecam kupić prawdziwy ser feta. Prawdziwa feta pochodzi wyłącznie z Grecji i jest produkowana z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Jeśli nie możesz nigdzie kupić tego sera, to ewentualnie możesz go zastąpić serem kozim (w ostrzejszej wersji), serem Ricotta (w wersji delikatnej) albo kupić ser „feto podobny” pod nazwą „ser grecki”, „ser typu greckiego”, „ser sałatkowy typu greckiego”.
DODATEK – Do arbuza i fety polecam dodać świeży, orzeźwiający ogórek albo w wersji bardziej owocowej możesz dodać truskawki.
POZOSTAŁE DODATKI – oliwa z oliwek, limonka albo cytryna, sól, miód plus opcjonalnie kilka listków mięty,
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania arbuza. Będzie potrzebna jedna połówka małego arbuza. Jeśli masz całego arbuza to przekrój go na pół, a potem połóż połówkę arbuza płaską stroną/miąższem na desce do krojenia. Za pomocą dużego i ostrego noża delikatnie odcinaj zieloną skórkę, a następnie białą warstwę pod nią. Najlepiej, aby arbuz był schłodzony, ponieważ łatwiej się go kroi i jest bardziej orzeźwiający.
KROK 2.
Następnie pokrój arbuza w grubsze kawałki, a każdy kawałek w kostkę. Usuń pestki. Kostki arbuza przełóż do miski.
KROK 3.
Z dobrze oczyszczonej limonki lub cytryny zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach i posyp tą skórką arbuza. Następnie rozkrusz ser feta i posyp nim arbuza (możesz też fetę pokroić w małą kostkę). Jeśli chcesz możesz dodać pokrojonego w plasterki świeżego ogórka lub pokrojone w plasterki truskawki.
KROK 4.
W małym naczynku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki lub cytryny, szczyptę soli oraz miód w formie płynnej i opcjonalnie kilka posiekanych listków mięty. Jeśli chcesz to możesz pominąć miętę, ale polecam ją dodać. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi składniki sałatki. Po polaniu sosem delikatnie wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły, a sos się po nich rozprowadził. Podawaj od razu! ♥♥♥
Sałatka smakuje najlepiej zaraz po przyrządzaniu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
SZUKASZ POMYSŁÓW NA SZYBKIE, SMACZNE SAŁATKI. MAM DLA CIEBIE KILKA FAJNYCH POMYSŁÓW:
Sałatka z ciecierzycą i awokado. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Fantastyczny sos! – Kuchnia Izy
Sałatka z jajkami na twardo i warzywami. – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i pesto. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cała sałatkę można podzielić na 4 mniejsze porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 342
BIAŁKO: 10,2 g
TŁUSZCZE: 16,2 g
WĘGLOWODANY: 43,7 g
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki
- pół małego arbuza
- opakowanie sera feta – około 150 – 200 g można wykorzystać inny ser np. kozi (wersja ostrzejsza), ricotta (wersja delikatna) lub ser "typu greckiego"
- jeden mały ogórek szklarniowy jeśli wolisz bardziej owocową sałatkę, to zamiast ogórka użyj truskawki (około 200 g)
- skórka starta z jednej całej limonki albo skórka z połówki cytryny
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jedna łyżka płynnego miodu
- jedna łyżka soku z limonki albo cytryny
- szczypta soli
- kilka lisków mięty opcjonalnie, ale polecam ją użyć
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania arbuza. Będzie potrzebna jedna połówka małego arbuza. Jeśli masz całego arbuza to przekrój go na pół, a potem połóż połówkę arbuza płaską stroną/miąższem na desce do krojenia. Za pomocą dużego i ostrego noża delikatnie odcinaj zieloną skórkę, a następnie białą warstwę pod nią. Najlepiej, aby arbuz był schłodzony, ponieważ łatwiej się go kroi i jest bardziej orzeźwiający.
- Następnie pokrój arbuza w grubsze kawałki, a każdy kawałek w kostkę. Usuń pestki. Kostki arbuza przełóż do miski.
- Z dobrze oczyszczonej limonki lub cytryny zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach i posyp tą skórką arbuza. Następnie rozkrusz ser feta i posyp nim arbuza (możesz też fetę pokroić w małą kostkę). Jeśli chcesz możesz dodać pokrojonego w plasterki świeżego ogórka lub pokrojone w plasterki truskawki.
- W małym naczynku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki lub cytryny, szczyptę soli oraz miód w formie płynnej i opcjonalnie kilka posiekanych listków mięty. Jeśli chcesz to możesz pominąć miętę, ale polecam ją dodać. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi składniki sałatki. Po polaniu sosem delikatnie wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły, a sos się po nich rozprowadził. Podawaj od razu! ♥♥♥