sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
łyżka majonezu (lub nieco więcej)
łyżka jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)lub nieco więcej
Instrukcje
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj jajka przez 8–10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem – dzięki temu szybciej ostygną i będą łatwiejsze do obrania. Po kilku minutach delikatnie zdejmij skorupkę. Następnie pokrój jajka na mniejsze kawałki Pokrojone jajka przełóż do miski.
Awokado obierz i pokrój na małe kawałki np. kostkę. Dodaj też pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulkę, posiekany szczypiorek oraz koperek, świeży wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz dwie łyżki majonezu. Uwaga! Jedną łyżkę majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Przemieszaj wszystko np. widelcem. Możesz lekko zgnieść część składników.