Cofnij
sałatka z makaronem i awokado

Sałatka z makaronem, awokado i pomidorami.

Czas przygotowania 25 minuty
Porcje 6
Kalorie 338 kcal

Składniki
  

  • 200 g makaronu (waga suchego makaronu)
  • 2 dojrzałego awokado
  • 300 g - 400 g pomidorków koktajlowych
  • puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy - 400 g
  • czerwona cebula - średnia albo duża
  • natka pietruszki albo kolendra - co wolisz

Składniki na sos/dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól i pieprz - według potrzeb

Instrukcje
 

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i przełóż do miski.
  • Do miski dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na małe kawałki awokado, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulką. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz posiekaną kolendrę.
  • Przygotuj sos/dressing. W małym naczynku albo kubeczku wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Dodaj też sól i pieprz (sól i pieprz możesz dodać osobno, a nie do sosu). Dobrze wszystko przemieszaj i polej sosem składniki sałatki. Dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj. Można podawać od razu.

Film