Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i przełóż do miski.
Do miski dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na małe kawałki awokado, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulką. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz posiekaną kolendrę.
Przygotuj sos/dressing. W małym naczynku albo kubeczku wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Dodaj też sól i pieprz (sól i pieprz możesz dodać osobno, a nie do sosu). Dobrze wszystko przemieszaj i polej sosem składniki sałatki. Dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj. Można podawać od razu.