Cofnij
sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Czas przygotowania 25 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 316

Składniki
  

  • 200 g ryżu
  • jedna średnia czerwona cebula
  • 2 puszki tuńczyka (w oleju, w wodzie albo oliwie) waga przed osączeniem - około 2 x 160 g
  • puszka dobrej kukurydzy, odsączonej z zalewy
  • pęczek szczypiorku
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone - około 400 g
Składniki na sos: ♥
  • dwie czubate łyżki majonezu
  • jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, musztarda miodowa można więcej, jeśli wolisz ostrzejszy sos
  • 2 łyżki miodu w formie płynnej
  • łyżka soku po ogórkach kiszonych
  • sól i pieprz do smaku

Method
 

  1. Ugotuj wybrany ryż i przełóż go do miski. Do miski dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, pokrojone drobno ogórki kiszone oraz posiekany drobno szczypiorek. No i oczywiście odsączonego z zalewy tuńczyka w puszce. Jeśli tuńczyk jest w większym kawałkach, to go rozdrobnij np. widelcem.
    Wskazówka: przed gotowaniem dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda stanie się klarowna. To usunie nadmiar skrobi i zapobiegnie zlepianiu się ziaren.
  2. Przygotuj sos. Do osobnego naczynka włóż majonez, musztardę (ulubioną, polecam Dijon albo miodową), miód w formie płynnej, pieprz i sól do smaku oraz sok po ogórkach kiszonych (ze słoika). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aż sos stanie się gładki. Żeby szybciej i łatwiej połączyć sos, możesz go ostrożnie zblendować blenderem ręcznym.
  3. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki i dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Wypróbuj i sprawdź, czy sałatka potrzebuje być jeszcze doprawiona.

Film