Ta sałatka z tuńczykiem i ryżem jest po prostu przepyszna. Oczywiście tuńczyk i ryż to główne składniki tej sałatki, ale pozostałe składniki są równie ważne, czyli ogórek kiszony, kukurydza, czerwona cebulka, szczypiorek. Tylko moim zdaniem ogromną zaletą tej sałatki, która sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo jest… sos. Przygotowałam sos miodowo – musztardowy z dodatkiem majonezu, który świetnie podkreśla i komponuje się z pozostałymi składnikami. Tak między nami warto sobie zapisać ten przepis na sos, bo on może być użyty również do innych dań, czy sałatek – gwarantuję, że nie pożałujesz ;).
Tego typu sałatki są bardzo uniwersalne, bo można dodawać różne składniki, które szczególnie lubisz np. czerwoną fasolkę, groszek, jajka na twardo. Albo odjąć te, których nie lubisz i zastąpić je czymś innym. Co ważne, taka sałatka może mieć różne zastosowanie: jako dodatek do obiadu, jako sałatka na imprezę, czy np. jako posiłek na lunch do pracy, czy szkoły. U nas pojawiła się na obiad, ale tak naprawdę podjadałam ją cały dzień, gdy mnie naszła ochota 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM ORAZ RYŻEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TUŃCZYK – Najlepiej wybrać tuńczyka w puszce swojej ulubionej, sprawdzonej marki. Polecam wybrać tuńczyka w oleju, oliwie albo wodzie, bo ten w sosie własnym może zmienić smak sałatki.
RYŻ – Wybierz swój ulubiony ryż do sałatki. Dużo osób poleca dodawać do sałatek ryż długoziarnisty. Jeśli chcesz urozmaić swoją sałatkę, to możesz zamienić ryż na makaron orzo. Orzo to wprawdzie makaron, ale ma fajny smak i kształtem przypomina duże ziarno ryżu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – kukurydza w puszce, czerwona cebulka, szczypiorek, ogórki kiszone.
SKŁADNIKI NA TOTALNIE PYSZNY SOS 😉 – miód (w formie płynnej), majonez, ulubiona musztarda, sok po kiszonych ogórkach, sól i pieprz.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I RYŻEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj wybrany ryż i przełóż go do miski. Do miski dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, pokrojone drobno ogórki kiszone oraz posiekany drobno szczypiorek. No i oczywiście odsączonego z zalewy tuńczyka w puszce. Jeśli tuńczyk jest w większym kawałkach, to go rozdrobnij np. widelcem.
Wskazówka: przed gotowaniem dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda stanie się klarowna. To usunie nadmiar skrobi i zapobiegnie zlepianiu się ziaren.
KROK 2.
Przygotuj sos. Do osobnego naczynka włóż majonez, musztardę (ulubioną, polecam Dijon albo miodową), miód w formie płynnej, pieprz i sól do smaku oraz sok po ogórkach kiszonych (ze słoika). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aż sos stanie się gładki. Żeby szybciej i łatwiej połączyć sos, możesz go ostrożnie zblendować blenderem ręcznym.
KROK 3.
Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki i dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Wypróbuj i sprawdź, czy sałatka potrzebuje być jeszcze doprawiona.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
JAK PRZECHOWYWAĆ SAŁATKĘ?
Świeżość sałatki, zwłaszcza tej z dodatkiem majonezu, jest kluczowa dla jej smaku i bezpieczeństwa spożycia. Chociaż sałatka z ryżem i tuńczykiem jest smaczna i łatwa do przygotowania, należy pamiętać o jej krótkim terminie przydatności do spożycia. Z uwagi na zawartość majonezu, sałatkę najlepiej spożyć w ciągu 24-48 godzin od przygotowania. Im krócej będzie przechowywana, tym świeższy będzie jej smak.
Jak prawidłowo przechowywać?
- Naczynie szczelne: Przenieś sałatkę do szczelnie zamkniętego pojemnika. Zapobiegnie to przenikaniu zapachów i bakterii.
- Lodówka: Przechowuj sałatkę w lodówce, w jak najchłodniejszym miejscu.
SZUKASZ POMYSŁÓW NA INNE SAŁATKI? MAM ICH DLA CIEBIE KILKA:
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥ – Kuchnia Izy
Sałatka z ciecierzycą i awokado. – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i pesto. – Kuchnia Izy
Sałatka z jajkami na twardo i warzywami. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 316
BIAŁKO: 15,6 g
TŁUSZCZE: 10 g
WĘGLOWODANY: 39 g
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Składniki
- 200 g ryżu
- jedna średnia czerwona cebula
- 2 puszki tuńczyka (w oleju, w wodzie albo oliwie) waga przed osączeniem – około 2 x 160 g
- puszka dobrej kukurydzy, odsączonej z zalewy
- pęczek szczypiorku
- 4 średniej wielkości ogórki kiszone – około 400 g
Składniki na sos: ♥
- dwie czubate łyżki majonezu
- jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, musztarda miodowa można więcej, jeśli wolisz ostrzejszy sos
- 2 łyżki miodu w formie płynnej
- łyżka soku po ogórkach kiszonych
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ugotuj wybrany ryż i przełóż go do miski. Do miski dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, pokrojone drobno ogórki kiszone oraz posiekany drobno szczypiorek. No i oczywiście odsączonego z zalewy tuńczyka w puszce. Jeśli tuńczyk jest w większym kawałkach, to go rozdrobnij np. widelcem.Wskazówka: przed gotowaniem dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda stanie się klarowna. To usunie nadmiar skrobi i zapobiegnie zlepianiu się ziaren.
- Przygotuj sos. Do osobnego naczynka włóż majonez, musztardę (ulubioną, polecam Dijon albo miodową), miód w formie płynnej, pieprz i sól do smaku oraz sok po ogórkach kiszonych (ze słoika). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aż sos stanie się gładki. Żeby szybciej i łatwiej połączyć sos, możesz go ostrożnie zblendować blenderem ręcznym.
- Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki i dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Wypróbuj i sprawdź, czy sałatka potrzebuje być jeszcze doprawiona.