Cofnij
schab z sosem pieczarkowym

Schab pieczone w sosie pieczarkowym

5 from 1 vote
Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 5

Ingredients
  

  • 550 - 600 g schabu
  • olej do smażenia schabu - według potrzeb
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • przyprawy do doprawienia mięsa: sól i pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku i suszony tymianek
  • 400 g pieczarek
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody albo bulionu
  • 3/4 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • łyżeczka suszonego tymianku do posypania pieczarek
  • sól i pieprz do posypania pieczarek
  • półtorej łyżki sosu sojowego jeśli używasz bulion zamiast wody, to możesz pominąć sos sojowy albo dać go mniej
  • czubata łyżka masła - do smażenia pieczarek

Instructions
 

  • Zacznij od pokrojenia schabu na 4 – 5 plastrów o grubości około 1,5 do 2 cm. Rozbij lekko każdy plaster tłuczkiem, ale lekko (nie tak mocno jak w przypadku kotletów). Każdy plaster dobrze dopraw z obydwu stron: solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką w proszku oraz suszonym tymiankiem.
  • Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje, to obsmaż plastry schabu po około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj trochę masła np. czubatą łyżkę i w razie konieczności więcej oleju. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty aż się zeszkli, a potem dodaj pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj je z cebulą i smaż je około 5 – 6 minut. Pod koniec dodaj starty czosnek i suszony tymianek, dodaj sól i pieprz i przemieszaj wszystko i przesmaż jeszcze jedną minutę.
  • Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie wlej śmietankę 30 % oraz wodę (lub zamiast wody bulion). Dobrze przemieszaj i dodaj musztardę oraz sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
    Uwaga! Jeśli zamiast wody dodajesz bulion, to nie musisz już dodawać sosu sojowego.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podsmażone plastry schabu i zalej mięso przygotowanym sosem, tak aby było nim przykryte (przynajmniej w większości). Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.

Video

Notes

Uwaga! Cała szklanka ma 250 ml.