Składniki
Method
- Zacznij od pokrojenia schabu na 4 – 5 plastrów o grubości około 1,5 do 2 cm. Rozbij lekko każdy plaster tłuczkiem, ale lekko (nie tak mocno jak w przypadku kotletów). Każdy plaster dobrze dopraw z obydwu stron: solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką w proszku oraz suszonym tymiankiem.
- Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje, to obsmaż plastry schabu po około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię dodaj trochę masła np. czubatą łyżkę i w razie konieczności więcej oleju. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty aż się zeszkli, a potem dodaj pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj je z cebulą i smaż je około 5 – 6 minut. Pod koniec dodaj starty czosnek i suszony tymianek, dodaj sól i pieprz i przemieszaj wszystko i przesmaż jeszcze jedną minutę.
- Następnie posyp pieczarki mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż chwilę, około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie wlej śmietankę 30 % oraz wodę (lub zamiast wody bulion). Dobrze przemieszaj i dodaj musztardę oraz sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.Uwaga! Jeśli zamiast wody dodajesz bulion, to nie musisz już dodawać sosu sojowego.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podsmażone plastry schabu i zalej mięso przygotowanym sosem, tak aby było nim przykryte (przynajmniej w większości). Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Uwagi
Uwaga! Cała szklanka ma 250 ml.