Zacznij od przygotowania skrzydełek. Skrzydełka możesz upiec w całości, ale ja polecam je podzielić na części. Aby podzielić skrzydełka, znajdź dwa miejsca zgięcia między ich częściami. Użyj ostrego noża i przetnij w pierwszym stawie, odcinając lotkę – można ją wyrzucić lub dodać do bulionu. Następnie przetnij w kolejnym stawie, rozdzielając skrzydełko na pałeczkę oraz środkowy segment (flat) – to właśnie te części najlepiej nadają się do pieczenia, bo są mięsiste i równomiernie się rumienią. Skrzydełka osusz dobrze papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, a potem przełóż je do miski.
W miseczce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, sól i pieprz oraz czosnek granulowany. Jak chcesz możesz też dodać słodką paprykę w proszku lub ostrą (jeśli wolisz ostrzejsze smaki). Dobrze przemieszaj. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące. Przekładaj każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczonego w mące na duży talerz, półmisek albo inne płaskie naczynie. Włóż skrzydełka do zamrażarki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miski dodaj ulubioną musztardę np. Dijon, miód w formie płynnej, olej roślinny lub oliwę, pieprz i sól, sok z cytryny (cytrynę można zastąpić octem jabłkowym albo ryżowym) oraz starty duży ząbek czosnku. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj – mieszaj energicznie aż powstanie jednolity sos.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (piekarnik góra – dół) i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij skrzydełka z zamrażarki (po tych 30 minutach) i wyłóż je na blaszkę, tak żeby nie stykały się ze sobą.
Piecz w 200 stopniach (góra – dół) najpierw przez 45 minut (po około 30 minutach pieczenia przewróć je na drugą stronę), a potem wyjmij je z piekarnika (nie wyłączaj jeszcze piekarnika). Ostrożnie, ale dość szybko przełóż do miski i polej skrzydełka przygotowanym wcześniej sosem/marynatą. Przemieszaj dobrze skrzydełka z sosem, aby sos oblepił mięso i przełóż z powrotem skrzydełka na blaszkę i piecz jeszcze 15 minut. Po tym czasie twoje skrzydełka będę gotowe! ♥Skrzydełka możesz też podawać z różnymi, ulubionymi sosami. Podaję przepis na pyszny sos musztardowo – miodowy, z którym podałam te skrzydełka:Przepis na bardzo dobry sos musztardowo – miodowy:Wszystkie składniki przełożyć do miski i naczynia i bardzo dobrze i energicznie mieszać aż do jednolitego połączenia. Można też je ostrożnie zblendować np. blenderem ręcznym.- 2 łyżki musztardy np. Dijon (ale wybierz swoją ulubioną) - 3 łyżki miodu w formie płynnej - 1 łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego lub octu jabłkowego - 2 czubate łyżki majonezu - sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli. - 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek