Cofnij
skrzydelka-w-sosie-musztardowo-miodowym

Skrzydełka z kurczaka w sosie musztardowo - miodowym.

Czas przygotowania 45 minuty
Czas pieczenia: 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Porcje 4
Kalorie 589 kcal

Składniki
  

  • 10 - 12 skrzydełek (800 g - 1000 g)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki musztardy np. Dijon albo ulubionej
  • 3 łyżki miodu w formie płynnej
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego lub octu jabłkowego
  • 1 duży czosnek lub dwa małe
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu lub więcej

Składniki na sos musztardowo - miodowo-majonezowy - opcjonalny

  • 2 łyżki ulubionej musztardy np. Dijon
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżki miodu w formie płynnej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego lub octu ryżowego
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania skrzydełek. Skrzydełka możesz upiec w całości, ale ja polecam je podzielić na części. Aby podzielić skrzydełka, znajdź dwa miejsca zgięcia między ich częściami. Użyj ostrego noża i przetnij w pierwszym stawie, odcinając lotkę – można ją wyrzucić lub dodać do bulionu. Następnie przetnij w kolejnym stawie, rozdzielając skrzydełko na pałeczkę oraz środkowy segment (flat) – to właśnie te części najlepiej nadają się do pieczenia, bo są mięsiste i równomiernie się rumienią. Skrzydełka osusz dobrze papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, a potem przełóż je do miski.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, sól i pieprz oraz czosnek granulowany. Jak chcesz możesz też dodać słodką paprykę w proszku lub ostrą (jeśli wolisz ostrzejsze smaki). Dobrze przemieszaj. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące. Przekładaj każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczonego w mące na duży talerz, półmisek albo inne płaskie naczynie. Włóż skrzydełka do zamrażarki na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miski dodaj ulubioną musztardę np. Dijon, miód w formie płynnej, olej roślinny lub oliwę, pieprz i sól, sok z cytryny (cytrynę można zastąpić octem jabłkowym albo ryżowym) oraz starty duży ząbek czosnku. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj – mieszaj energicznie aż powstanie jednolity sos.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (piekarnik góra – dół) i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij skrzydełka z zamrażarki (po tych 30 minutach) i wyłóż je na blaszkę, tak żeby nie stykały się ze sobą.
  • Piecz w 200 stopniach (góra – dół) najpierw przez 45 minut (po około 30 minutach pieczenia przewróć je na drugą stronę), a potem wyjmij je z piekarnika (nie wyłączaj jeszcze piekarnika). Ostrożnie, ale dość szybko przełóż do miski i polej skrzydełka przygotowanym wcześniej sosem/marynatą. Przemieszaj dobrze skrzydełka z sosem, aby sos oblepił mięso i przełóż z powrotem skrzydełka na blaszkę i piecz jeszcze 15 minut. Po tym czasie twoje skrzydełka będę gotowe! ♥
    Skrzydełka możesz też podawać z różnymi, ulubionymi sosami. Podaję przepis na pyszny sos musztardowo – miodowy, z którym podałam te skrzydełka:
    Przepis na bardzo dobry sos musztardowo – miodowy:
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i naczynia i bardzo dobrze i energicznie mieszać aż do jednolitego połączenia. Można też je ostrożnie zblendować np. blenderem ręcznym.
    - 2 łyżki musztardy np. Dijon (ale wybierz swoją ulubioną)
    - 3 łyżki miodu w formie płynnej
    - 1 łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego lub octu jabłkowego
    - 2 czubate łyżki majonezu
    - sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli.
    - 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Film