Cofnij
skrzydełka z piekarnika po azjatycku

Skrzydełka z piekarnika z sosem w stylu azjatyckim

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 4
Kalorie 520 kcal

Składniki
  

  • 800 g skrzydełek z kurczaka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej plus płaska łyżeczka soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu (można dać więcej)
  • trochę oleju roślinnego - do polania skrzydełek (po kilka kropel na skrzydełko)

Składniki na sos:

  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego albo ciemnego)
  • 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru albo miodu
  • 3 ząbki czosnku, starte na tarce

Instrukcje
 

  • Skrzydełka z kurczaka wysusz lekko ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz, to możesz użyć całych skrzydełek albo je podzielić. Jak podzielić skrzydełka? Skrzydełka trzeba podzielić na trzy części, z czego jedną część., najmniejszą – lotkę – odłóż na bok i nie używaj w tej chwili. Lotkę można potem ewentualnie dodać do reszty składników potrzebnych np. do przygotowania bulionu drobiowego.
    Pocięcie takich skrzydełek nie jest skomplikowane. Skrzydełko kurczaka składa się z 3 części, które trzeba rozdzielić. Część najbliższa korpusowi, środkowa część i końcówki – lotki (najbardziej odległa od korpusu, której raczej się nie je, chociaż wiem, że niektórzy ją jedzą 😉 ).
    Jak pokroić skrzydełka na 3 części? Umieść skrzydełko z kurczaka na desce do krojenia. Znajdź staw, który łączy kark z resztą skrzydełka. Użyj ostrego noża kuchennego, aby precyzyjnie odciąć kark od reszty skrzydełka, przecinając w miejscu stawu.
  • Umieść skrzydełka w misce i posyp solą, pieprzem i mąką pszenną. Dobrze przemieszaj, aby sól, pieprz oraz mąka dobrze pokryły skrzydełka. Przełóż skrzydełka na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia i każdą cześć lekko skropl olejem roślinnym albo oliwą. Przełóż blaszkę ze skrzydełkami do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 25 minut, a potem przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce (albo bezpośrednio w rondelku, bo sos będzie podgrzewany) wymieszaj słodki sos chili, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy albo sok z cytryny oraz starty na tarce albo posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Podgrzej sos w rondelku przez około 2 – 3 minuty. Jak zacznie lekko bulgotać, to zdejmij rondelek z ognia.
  • Kiedy skrzydełka będą upieczone to przełóż je do miski, polej podgrzanym sosem i delikatnie przemieszaj tak aby sos ładnie pokrył skrzydełka. Skrzydełka można również posypać sezamem. Podawaj od razu.

Film