Cofnij
śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 6
Kalorie 487 kcal

Składniki
  

  • 1 kg śliwek węgierek
  • trochę masła do posmarowania naczynia do zapiekania

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej (może być tortowa)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki brązowego albo białego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 - 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół szklanki płatków migdałowych - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń śliwki. Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i przełóż śliwki do naczynia. Układaj je dość ciasto skórką do dołu. Możesz je trochę posypać, już po ułożeniu cukrem.
  • W rondelku rozpuść masło i przestudź około 5 – 10 minut. Do miski wsyp mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier (biały albo brązowy), proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz opcjonalnie płatki migdałowe.
  • Następnie wlej do miski roztopione i lekko przestudzone masło i połącz składniki za pomocą dłoni. Dłonią rozcieraj i lekko “duś” składniki, aby powstała grudkowata kruszonka.
  • Posyp całą kruszonką śliwki. Wyrównaj i leciutko dociśnij kruszonkę do śliwek. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 – 45 minut tak żeby kruszonka była dobrze podpieczona. Śliwki pod kruszonką można podawać na gorąco (same albo np. z dodatkami typu ulubione lody) albo można je podawać gdy będę już zimne.

Film