trochę masła do posmarowania naczynia do zapiekania
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej (może być tortowa)
1 szklanka płatków owsianych górskich
2/3 szklanki brązowego albo białego cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
125 - 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół szklanki płatków migdałowych - opcjonalnie
Instrukcje
Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń śliwki. Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i przełóż śliwki do naczynia. Układaj je dość ciasto skórką do dołu. Możesz je trochę posypać, już po ułożeniu cukrem.
W rondelku rozpuść masło i przestudź około 5 – 10 minut. Do miski wsyp mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier (biały albo brązowy), proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz opcjonalnie płatki migdałowe.
Następnie wlej do miski roztopione i lekko przestudzone masło i połącz składniki za pomocą dłoni. Dłonią rozcieraj i lekko “duś” składniki, aby powstała grudkowata kruszonka.
Posyp całą kruszonką śliwki. Wyrównaj i leciutko dociśnij kruszonkę do śliwek. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 – 45 minut tak żeby kruszonka była dobrze podpieczona. Śliwki pod kruszonką można podawać na gorąco (same albo np. z dodatkami typu ulubione lody) albo można je podawać gdy będę już zimne.