Jeśli szukasz deseru, który jest szybki, pyszny i idealny na jesienne dni – śliwki pod kruszonką będą strzałem w dziesiątkę! Taki deser jest o wiele prostszy do przygotowania niż jakiekolwiek ciasto, a równie smaczne, jeśli nie bardziej 😉 Śliwki są tutaj oczywiście najważniejsze, a ich soczystość świetnie współgra z chrupiącą, maślaną kruszonką. A ta kruszonka też nie jest taka zwyczajna – dodałam do niej płatki owsiane i szczyptę cynamonu, żeby było jeszcze smaczniej i bardziej aromatycznie! Opcjonalnie możesz dodać też płatki migdałowe. Na koniec tak przygotowanie śliwki pod kruszoną aż proszą się o towarzystwo ulubionych lodów lub słodkiego sosu.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Moim zdaniem śliwki to prawdziwy skarb drugiej części roku i warto je wykorzystać. Po upieczeniu słodko – kwaśne śliwki są soczyste, pełne soku i dosłownie rozpływają się na talerzu. Natomiast kruszonka też jest ciekawa. Połączenie mąki i płatków owsianych oraz odpowiedniej ilości cukru i masła sprawia, że ta konkretna kruszonka ma wyważoną słodycz, przyjemnie maślany smak. Warto też wspomnieć o konsystencji tej kruszonki, bo jest miękka i krucha, lekko rozpada się przy nakładaniu, ale zachowuje zwarte kawałki, podobnie jak granola. Zdecydowanie warto spróbować.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE ŚLIWKI:
ŚLIWKI – Wybierając śliwki do wypieków, warto zwrócić uwagę na ich jędrność i kolor – najlepsze będą te o głębokim, ciemnofioletowym odcieniu, lekko miękkie, ale nie zbyt wodniste. Powinny być też lekko aromatyczne, co oznacza, że są dojrzałe i pełne smaku. Unikaj śliwek z uszkodzeniami i widocznymi przebarwieniami, które mogą świadczyć o nadmiernym dojrzeniu lub zepsuciu.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: mąka pszenna (może być tortowa, typ 450), płatki owsiane górskie, cukier biały, proszek do pieczenia, masło, sól i cynamon. Można dodać płatki migdałowe. Płatki migdałowe są opcjonalnie, ale zdecydowanie polecam je użyć, bo sprawiają, że kruszonka ma jeszcze lepszy smak.
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i przełóż śliwki do naczynia. Układaj je dość ciasto skórką do dołu. Jeśli chcesz możesz je po nałożeniu posypać trochę z wierzchu cukrem.
KROK 2.
W rondelku rozpuść masło i przestudź około 5 – 10 minut. Do miski wsyp mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier (biały albo brązowy), proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz opcjonalnie płatki migdałowe.
KROK 3.
Następnie wlej do miski roztopione i lekko przestudzone masło i połącz składniki za pomocą dłoni. Dłonią rozcieraj i lekko „duś” składniki, aby powstała grudkowata kruszonka.
KROK 4.
Posyp całą kruszonką śliwki. Wyrównaj i leciutko dociśnij kruszonkę do śliwek. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 – 45 minut tak żeby kruszonka była dobrze podpieczona. Śliwki pod kruszonką można podawać na gorąco (same albo np. z dodatkami typu ulubione lody) albo można je podawać gdy będę już zimne.
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE OWOCOWE WYPIEKI. SZCZEGÓLNIE POLECAM CI:
Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie. – Kuchnia Izy
Ciasto francuskie ze śliwkami. – Kuchnia Izy
Muffiny z jabłkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały deser można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 487
BIAŁKO: 6,3 g
TŁUSZCZE: 21,5 g
WĘGLOWODANY: 67 g
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚC WYDRUKOWANIA.
Śliwki pod kruszonką.
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- trochę masła do posmarowania naczynia do zapiekania
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej (może być tortowa)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2/3 szklanki brązowego albo białego cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 – 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
- pół szklanki płatków migdałowych – opcjonalnie
Instrukcje
- Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń śliwki. Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i przełóż śliwki do naczynia. Układaj je dość ciasto skórką do dołu. Możesz je trochę posypać, już po ułożeniu cukrem.
- W rondelku rozpuść masło i przestudź około 5 – 10 minut. Do miski wsyp mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier (biały albo brązowy), proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz opcjonalnie płatki migdałowe.
- Następnie wlej do miski roztopione i lekko przestudzone masło i połącz składniki za pomocą dłoni. Dłonią rozcieraj i lekko “duś” składniki, aby powstała grudkowata kruszonka.
- Posyp całą kruszonką śliwki. Wyrównaj i leciutko dociśnij kruszonkę do śliwek. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 – 45 minut tak żeby kruszonka była dobrze podpieczona. Śliwki pod kruszonką można podawać na gorąco (same albo np. z dodatkami typu ulubione lody) albo można je podawać gdy będę już zimne.