Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ugotować makaron al dente (al dente, czyli tak, aby był miękki z zewnątrz, ale lekko sprężysty i jędrny w środku, delikatnie stawiając opór przy gryzieniu.) Makaron odcedź na sitku i odstaw na bok. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę i marchewkę pokrój na drobne kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minut, a potem wrzuć pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty.
Następnie dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij np. łopatką i przemieszaj. Smaż mięso kilka minut (około 8 minut) aż do całkowitego usmażenia. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz. Po usmażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj go z mięsem i przesmaż koncentrat około pół minuty.
Dodaj na patelnię pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Kiedy się zagotują, to zmniejsz ogień i dodaj oregano albo zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz opcjonalnie cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj sos około 8 – 10 minut na małym ogniu tak żeby wyraźnie zgęstniał.
Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił makaron. Na koniec możesz posypać startym serem długo dojrzewającym np. Grana Padano, Parmezanem albo żółtym serem, który dobrze się topi np. Goudą albo Mozzarellą lub Cheddarem. Jeśli dodajesz żółty ser, to odczekaj około dwie minuty, aby się roztopił.