Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to już chyba klasyk 😉 Takie spaghetti z wieprzowym mięsem mielonym to bardzo uproszczona wersja prawdziwego bolognese, popularna poza Włochami. Przygotowanie takiego dania jest zdecydowanie szybsze niż tradycyjnego bolognese, więc spokojnie można zaliczyć je do tzw. „szybkich obiadów”, gdyż wyrobisz się z jego zrobieniem w około pół godziny. Oczywiście możesz użyć inny makaron niż spaghetti, ale to spaghetti „ma to coś” w tym daniu 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Taki obiad jest jednym z tych dań, które lubi każdy w mojej rodzinie bez względu na wiek i myślę, że to jest w nim takie wyjątkowe. Jest po prostu mega smaczne ♥ To danie bazuje na mięsu mielonym wieprzowym i takie moim zdaniem jest najsmaczniejsze, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać mielone mięso wołowe czy drobiowe. Jeśli masz więc chwilę czasu i chcesz zjeść sycący i smaczny obiad, to zdecydowanie polecam wykorzystać ten konkretny przepis.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MIĘSO MIELONE – Najlepiej użyć mięso mielone wieprzowe. Polecam z łopatki albo karkówki wieprzowej. Najlepiej używać mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, która jest umiarkowanie tłusta. Najlepiej kupić mięso świeżo zmielone w sklepie mięsnym albo przy ladzie albo jeśli jest taka możliwość, to zmielic w domu. Raczej warto unikać gotowego mielonego mięsa (pakowanego), które często zawiera dodatki, takie jak woda czy konserwanty. Oprócz mięsa wieprzowego można użyć mięso wołowe albo drobiowe.
SPAGHETTI/MAKARON – Wybierając makaron, warto zwrócić uwagę na jego skład – najlepiej, aby był wykonany z semoliny z pszenicy durum, co gwarantuje lepszą konsystencję i smak. Jeśli zależy Ci na autentycznym włoskim smaku, postaw na marki De Cecco lub Barillę (Barilla jest dość łatwo dostępna np. w Biedronce). Jeśli chcesz wspierać polskie marki, Czanieckie Makarony i Lubella to świetne opcje.
POMIDORY W PUSZCE – Pomidory w puszce są bazą do sosu pomidorowego. Wybierz pomidory drobno krojone. Ja zwłaszcza polecam włoską firmę Mutti.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, marchewki, olej roślinny, sól i pieprz, koncentrat pomidorowy, oregano, słodka papryka w proszku, cukier, natka pietruszki i opcjonalnie trochę ulubionego sera np. Grana Padano.
Spaghetti z mięsem mielonym. Krok po kroku.
KROK 1.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ugotować makaron al dente (al dente, czyli tak, aby był miękki z zewnątrz, ale lekko sprężysty i jędrny w środku, delikatnie stawiając opór przy gryzieniu.) Makaron odcedź na sitku, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę i marchewkę pokrój na bardzo drobne kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce.
KROK 2.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minut, a potem wrzuć pokrojoną drobno marchewkę, przemieszaj i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty.
KROK 3.
Następnie dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij np. łopatką i przemieszaj. Smaż mięso kilka minut (około 8 minut) aż do całkowitego usmażenia. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz. Po usmażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj go z mięsem i przesmaż koncentrat około pół minuty.
KROK 4.
Dodaj na patelnię pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Kiedy się zagotują, to zmniejsz ogień i dodaj oregano albo zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz opcjonalnie cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj sos około 8 – 10 minut na małym ogniu tak żeby wyraźnie zgęstniał.
KROK 5.
Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił makaron. Na koniec możesz posypać startym serem długo dojrzewającym np. Grana Padano, Parmezanem albo żółtym serem, który dobrze się topi np. Goudą albo Mozzarellą lub Cheddarem. Jeśli dodajesz żółty ser, to odczekaj około dwie minuty, aby się roztopił.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE I SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM:
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 747
BIAŁKO: 38 g
TŁUSZCZE: 34 g
WĘGLOWODANY: 75 g
UWIELBIAM GOTOWAĆ I CHCĘ, ŻEBY NA WASZE STOŁY I MÓJ WŁASNY, RODZINNY STÓŁ TRAFIAŁY JAK NAJLEPSZE DANIA. MOŻESZ ZAOBSEROWAĆ MNIE NA FACEBOOKU-U, YOUTUBE ALBO TIKTOK-U. DODAJĘ TAM NAJNOWSZE PRZEPISY:
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na Facebook-u: Facebook- profil Kuchnia Izy
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na TikTok-u: Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok
Kliknij tutaj, a znajdziesz się na moim profilu na YouTube: Kuchnia Izy – YouTube
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.
Składniki
- 300 g makaronu (waga przed ugotowaniem) makaron spaghetti albo inny ulubiony
- 2 puszki pomidorów drobno krojonych (łącznie 800 g) polecam firmę Mutti
- jedna średnia albo duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia – według potrzeb, 3 – 4 łyżki
- około 500 – 600 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej świeżo zmielone z łopatki albo karkówki) można tez użyć inne mięso mielone np. wołowe, drobiowe
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki – pęczek
- ser do posypania (opcjonalnie) np. Grana Padano, Parmezan, Gouda, Mozzarella, Cheddar
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu
- czubata łyżeczka cukru – opcjonalnie
Instrukcje
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ugotować makaron al dente (al dente, czyli tak, aby był miękki z zewnątrz, ale lekko sprężysty i jędrny w środku, delikatnie stawiając opór przy gryzieniu.) Makaron odcedź na sitku, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę i marchewkę pokrój na drobne kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minut, a potem wrzuć pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty.
- Następnie dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij np. łopatką i przemieszaj. Smaż mięso kilka minut (około 8 minut) aż do całkowitego usmażenia. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz. Po usmażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj go z mięsem i przesmaż koncentrat około pół minuty.
- Dodaj na patelnię pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Kiedy się zagotują, to zmniejsz ogień i dodaj oregano albo zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz opcjonalnie cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj sos około 8 – 10 minut na małym ogniu tak żeby wyraźnie zgęstniał.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił makaron. Na koniec możesz posypać startym serem długo dojrzewającym np. Grana Padano, Parmezanem albo żółtym serem, który dobrze się topi np. Goudą albo Mozzarellą lub Cheddarem. Jeśli dodajesz żółty ser, to odczekaj około dwie minuty, aby się roztopił.