Cofnij
surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu

Czas przygotowania 20 minuty
Czas "odpoczynku" w lodówce ;) 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 8
Kalorie 132 kcal

Składniki
  

  • jedna mała główka czerwonej kapusty albo pół dużej
  • dwie średnie marchewki
  • dwa średnie jabłka
  • jedna średnia cebula albo mały por (biała i jasnozielona część)
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku - opcjonalnie
  • sól do posypania kapusty - około 3/4 łyżeczki

Składniki na sos/dressing

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo jogurtu w typie greckim jeśli nie masz, to zastąp majonezem w tej samej proporcji
  • 2 łyżeczki musztardy (w razie konieczności daj więcej, jeśli chcesz ostrzejszy smak)
  • pieprz do smaku - około 1/3 łyżeczki albo więcej
  • łyżka miodu w formie płynnej możesz zastąpić białym albo brązowym cukrem (wtedy dodaj czubatą łyżkę)
  • dwie łyżki soku z cytryny albo łyżka octu jabłkowego

Instrukcje
 

  • Czerwoną kapustą pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę poszatkuj za pomocą ostrego, długiego noża na cienkie paski. Możesz też użyć szatkownicy do warzyw albo robota kuchennego. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski i posyp solą (około 3/4 łyżeczki soli – w razie konieczności więcej). Lekko podduś, aby rozprowadzić sól i odstaw na czas przygotowania innych składników – dzięki soli kapusta trochę zmięknie.
  • Jabłka (nie trzeba ich obierać) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na tarce o małych oczkach i przełóż je do miski. Natomiast cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno pokrój i również przełóż ją do miski. Cebulę możesz zastąpić małym porem, którego białą i jasnozieloną część trzeba drobno pokroić.
  • Przygotuj dressing. W kubeczku dobrze wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny (może być w typie greckim), pieprz, sok z cytryny albo ocet jabłkowy, miód w formie płynnej oraz musztardę. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki. Do miski dodaj też posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Surówkę warto odstawić na minimum pół godziny do lodówki, aby smaki się przygryzły. Surówkę możesz przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni (ze względu na obecność majonezu i jogurtu nie powinna być spożywana po 4 dniach).
  • Uwaga! Jeśli chcesz to możesz użyć sam majonez bez jogurtu naturalnego. Wtedy w miejsce jogurtu dołóż dodatkowy majonez. Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać miodu, zwłaszcza jeśli nie masz w zwyczaju dodawać go do surówek, ale wtedy będzie ona bardziej “cierpka” w smaku. Możesz też zastąpić miód cukrem.

Film