Poznaj fajny przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu z dodatkiem jabłka, marchewki oraz cebuli. Całość została polana fajnym, mega smacznym sosem z prostych i łatwo dostępnych składników. Taka surówka z czerwonej kapusty jest idealnym dodatkiem od obiadu, na grilla, czy na jakąś imprezę. Czerwona kapusta ma smak delikatnie słodkawy, ale jednocześnie cierpki i ostry. W porównaniu do białej kapusty, kapusta czerwona ma intensywniejszy smak, więc warto go złagodzić słodkimi dodatkami, takimi jak jabłka czy marchewki
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Do przyrządzenia tej surówki użyłam jabłek, które są genialnym składnikiem tego typu surówek. Jednak jeśli chcesz, to jabłka możesz zastąpić gruszkami – też będzie pysznie! Wprawdzie przygotowuje taką surówkę głównie do obiadu, to lubię ją sobie podjadać cały dzień. W końcu taka surówka to fajne i bogate źródło witamin. Przekonałam Cię do skorzystania z przepisu ? 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CZERWONA KAPUSTA – Aby wybrać dobrą czerwoną kapustę, należy zwrócić uwagę na jej twardość – główka powinna być ciężka i zbita, a liście mocno przylegające, bez widocznych plam czy uszkodzeń. Sezon na czerwoną kapustę w Polsce trwa od jesieni do wczesnej wiosny, ale dzięki długiemu przechowywaniu, można ją kupić przez cały rok. Kapustę możesz poszatkować ostrym nożem na cienkie paski, użyć ręcznej szatkownicy do warzyw lub jeśli masz to robota kuchennego.
JABŁKA I MARCHEWKI – Do czerwonej kapusty pasują słodsze dodatki, takie jak jabłka i marchewki. Polecam wybrać jakieś twarde i słodkie jabłka np. odmiana Gala, Szampion, Jonagold. Jabłka można zastąpić gruszkami.
CEBULA – Do surówki zdecydowanie warto dodać cebulę (żółtą albo czerwona) – polecam ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno pokroić. Cebulę można ewentualnie zastąpić drobno pokrojonym porem.
SKŁADNIKI NA SOS – majonez, jogurt naturalny, miód w formie płynnej, sól i pieprz, wybrana musztarda, sok z cytryny albo ocet jabłkowy. Plus natka pietruszki opcjonalnie koperek.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Czerwoną kapustą pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę poszatkuj za pomocą ostrego, długiego noża na cienkie paski. Możesz też użyć szatkownicy do warzyw albo robota kuchennego. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski i posyp solą (około 3/4 łyżeczki soli – w razie konieczności więcej). Lekko podduś, aby rozprowadzić sól i odstaw na czas przygotowania innych składników – dzięki soli kapusta trochę zmięknie.
KROK 2.
Jabłka (nie trzeba ich obierać) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na tarce o małych oczkach i przełóż je do miski. Natomiast cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno pokrój i również przełóż do miski. Cebulę możesz zastąpić małym porem, którego białą i jasnozieloną część trzeba drobno pokroić.
KROK 3.
Przygotuj dressing/sos. W kubeczku dobrze wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny (może być w typie greckim), pieprz, sok z cytryny albo ocet jabłkowy, miód w formie płynnej oraz musztardę. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki. Do miski dodaj też posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Surówkę warto odstawić na minimum pół godziny do lodówki, aby smaki się przygryzły. Surówkę możesz przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni (ze względu na obecność majonezu i jogurtu nie powinna być spożywana po 4 dniach).
Uwaga! Jeśli chcesz to możesz użyć sam majonez bez jogurtu naturalnego. Wtedy w miejsce jogurtu dołóż dodatkowy majonez. Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać miodu, zwłaszcza jeśli nie masz w zwyczaju dodawać go do surówek, ale wtedy będzie ona bardziej “cierpka” w smaku. Możesz też zastąpić miód cukrem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE POMYSŁY NA SURÓWKI DO OBIADU:
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy
Marchewka z jabłkiem. Surówka. – Kuchnia Izy
Surówka Colesław. Najlepsza. – Kuchnia Izy
Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy
Mizeria. Przepis mojej babci. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całość można podzielić na około 8 – 10 porcji.
Jedna większa porcja (1/8) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 132
BIAŁKO: 2 g
TŁUSZCZE: 5,8 g
WĘGLOWODANY: 16,8 g
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu
Składniki
- jedna mała główka czerwonej kapusty albo pół dużej
- dwie średnie marchewki
- dwa średnie jabłka
- jedna średnia cebula albo mały por (biała i jasnozielona część)
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku – opcjonalnie
- sól do posypania kapusty – około 3/4 łyżeczki
Składniki na sos/dressing
- 3 łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo jogurtu w typie greckim jeśli nie masz, to zastąp majonezem w tej samej proporcji
- 2 łyżeczki musztardy (w razie konieczności daj więcej, jeśli chcesz ostrzejszy smak)
- pieprz do smaku – około 1/3 łyżeczki albo więcej
- łyżka miodu w formie płynnej możesz zastąpić białym albo brązowym cukrem (wtedy dodaj czubatą łyżkę)
- dwie łyżki soku z cytryny albo łyżka octu jabłkowego
Instrukcje
- Czerwoną kapustą pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę poszatkuj za pomocą ostrego, długiego noża na cienkie paski. Możesz też użyć szatkownicy do warzyw albo robota kuchennego. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski i posyp solą (około 3/4 łyżeczki soli – w razie konieczności więcej). Lekko podduś, aby rozprowadzić sól i odstaw na czas przygotowania innych składników – dzięki soli kapusta trochę zmięknie.
- Jabłka (nie trzeba ich obierać) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na tarce o małych oczkach i przełóż je do miski. Natomiast cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno pokrój i również przełóż ją do miski. Cebulę możesz zastąpić małym porem, którego białą i jasnozieloną część trzeba drobno pokroić.
- Przygotuj dressing. W kubeczku dobrze wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny (może być w typie greckim), pieprz, sok z cytryny albo ocet jabłkowy, miód w formie płynnej oraz musztardę. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki. Do miski dodaj też posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Surówkę warto odstawić na minimum pół godziny do lodówki, aby smaki się przygryzły. Surówkę możesz przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni (ze względu na obecność majonezu i jogurtu nie powinna być spożywana po 4 dniach).
- Uwaga! Jeśli chcesz to możesz użyć sam majonez bez jogurtu naturalnego. Wtedy w miejsce jogurtu dołóż dodatkowy majonez. Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać miodu, zwłaszcza jeśli nie masz w zwyczaju dodawać go do surówek, ale wtedy będzie ona bardziej “cierpka” w smaku. Możesz też zastąpić miód cukrem.