Surówka z młodej kapusty, jabłka i warzyw
Bardzo smaczna, chrupiąca surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, pora i jabłek. Idealna jako dodatek na obiad. Pasuje do większości potraw.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Łączny czas 20 minuty minut
- jedna główka młodej kapusty średniej wielkości
- 2 marchewki (około 200 g)
- jedno duże, twardo jabłko najlepiej słodkie
- jeden por
- koperek
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek w tym przypadku lepszy będzie olej
- 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego (jeśli używasz octu, to dodaj go trochę mniej np. półtora łyżki)
- pieprz około 1/3 łyżeczki - do smaku
- sól mniej więcej płaska łyżeczka
- łyżka albo łyżeczka miodu w formie płynnej lub cukru opcjonalnie jeśli lubisz trochę słodyczy w surówkach, dodaj zwłaszcza jeśli nie użyto słodkiego jabłka
Młodą kapustę podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę przełóż do większej miski i dobrze ja posól (około łyżeczka soli). Podduś ją lekko, aby lepiej rozprowadzić sól. Odłóż kapustę na około 10 – 15 minut – w tym czasie dzięki soli kapusta trochę przyjemnie zmięknie. Jeśli kapusta wypuściła dużo soków to możesz trochę odlać.
Pora dobrze oczyść (pamiętaj, że między warstwami pora lubi się kryć piasek) i pokrój go na małe cienkie kawałki. Warto pora przekroić na połowę, a każdą połówkę jeszcze na połowę i dopiero potem pokroić. Pokrojonego pora dodaj do surówki
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach a jabłka (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchewki i jabłko do surówki.
Koperek i natkę pietruszki (może dodać tylko koperek albo tylko natkę) drobno posiekaj i dodaj do surówki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj do tego około 1/3 łyżeczki pieprzu. Soli nie dodawaj, bo była użyta już wcześniej do posypania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim składniki surówki. Dobrze wszystko przemieszaj.Jeśli chcesz możesz do sosu dodać łyżkę miodu albo cukru, zwłaszcza jeśli nie zostało użyte jabłko, które dodaje słodyczy surówce.