Młodą kapustę podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę przełóż do większej miski i dobrze ja posól (około łyżeczka soli). Podduś ją lekko, aby lepiej rozprowadzić sól. Odłóż kapustę na około 10 – 15 minut – w tym czasie dzięki soli kapusta trochę przyjemnie zmięknie. Jeśli kapusta wypuściła dużo soków to możesz trochę odlać.
Pora dobrze oczyść (pamiętaj, że między warstwami pora lubi się kryć piasek) i pokrój go na małe cienkie kawałki. Warto pora przekroić na połowę, a każdą połówkę jeszcze na połowę i dopiero potem pokroić. Pokrojonego pora dodaj do surówki
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach a jabłka (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchewki i jabłko do surówki.
Koperek i natkę pietruszki (może dodać tylko koperek albo tylko natkę) drobno posiekaj i dodaj do surówki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj do tego około 1/3 łyżeczki pieprzu. Soli nie dodawaj, bo była użyta już wcześniej do posypania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim składniki surówki. Dobrze wszystko przemieszaj.Jeśli chcesz możesz do sosu dodać łyżkę miodu albo cukru, zwłaszcza jeśli nie zostało użyte jabłko, które dodaje słodyczy surówce.