Surówka z młodej kapusty. Super smak.

By misziza
2024-04-24
Rating: 0.00
(0)

Po prostu uwielbiam młodą kapustę. I wolę ja trochę bardziej w formie pysznej, chrupiącej, pełnej smaku surówki niż np. zasmażoną. Ale to moje zdanie 😉 Ta surówka z młodej kapusty, pora, marchewki z dodatkiem jabłka jest po prostu przepyszna. Surówka jest idealna jako dodatek do obiadu, praktycznie do większości obiadów, ale jest też fajną opcją na „podjadanie” 🙂 Właściwie to podjadałam ją sobie cały dzień.

Do surówki oprócz oczywiście młodej kapusty dodałam słodkie marchewki i słodkie jabłko i aby zrównoważyć tę słodkość, to użyłam ostrzejszego w smaku pora. Pora można zamienić na jedną dużą cebulę. Do tego zrobiłam super prosty sos, który podkreśla i dopełnia różne smaki tych wszystkich warzyw.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY I ZOBACZ JAK PROSTO JĄ ZROBIĆ:

surówka z młodej kapusty

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MŁODA KAPUSTA – Sezon na młodą kapustę nie jest jakoś szczególnie długi, bo trwa mniej więcej od końca kwietnia do sierpnia. Najlepiej kupować młodą kapustę na lokalnym targu, ale praktycznie w każdym większym sklepie można ją kupić. Dojrzała młoda kapusta powinna być ciężka w stosunku do swojego rozmiaru i mieć ładny, intensywny zielony kolor. Młoda kapusta jest zazwyczaj mniejsza od starszych. Wybierz te, które są mniejsze i lżejsze, ponieważ mogą być bardziej delikatne i soczyste. Oznacza to, że jest soczysta i pełna wody. Jeśli nie planujesz zjeść takiej kapusty od razu np. tego samego dnia to wybierz główkę o nieco luźniejszych liściach. Będzie ona się lepiej przechowywać.

POR – Użyłam por, bo chciałam dodać do surówki nieco ostrzejszy smak. Możesz go zastąpić jedną większą cebulą. Pamiętaj, aby por był dobrze przepłukany, bo między warstwami pora może kryć się trochę piasku/ziemi.

MARCHEWKI I JABŁKO – Moje ukochane słodkie smaki 😉 Marchewki dodaj koniecznie, natomiast jabłko dodaj jeśli chcesz. Polecam dodać twarde i słodkie jabłko (nie obieraj!).

Lubię do surówek dodawać trochę miodu, ale tym razem dodałam marchewki i słodkie jabłko, więc nie potrzeba tutaj więcej słodkich smaków :).

DODATKOWO: olej roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz oraz koperek i natka pietruszki.

surówka z młodej kapusty
surówka z młodej kapusty

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od usunięcia wierzchnich liści kapusty, które mogą być brudne lub zwiędłe. Młodą kapustę podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Ja twardy głąb usuwam dopiero gdy poszatkuję liście. Poszatkowaną kapustę przełóż do większej miski i dobrze ja posól (około łyżeczka soli). Podduś ją lekko, aby lepiej rozprowadzić sól. Odłóż kapustę na około 10 – 15 minut – w tym czasie dzięki soli kapusta trochę przyjemnie zmięknie. Jeśli kapusta wypuściła dużo wody to możesz ją trochę odlać.

surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-1a
surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-1a

KROK 2.

Pora dobrze oczyść (pamiętaj, że między warstwami pora lubi się kryć piasek) i pokrój go na małe cienkie kawałki. Warto por przekroić na połowę, a każdą połówkę jeszcze na połowę i dopiero potem pokroić. Pokrojonego pora dodaj do surówki.

surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-2
surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a jabłka (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchewki i jabłko do surówki.

surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-3
surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Koperek i natkę pietruszki (może dodać tylko koperek albo tylko natkę) drobno posiekaj i dodaj do surówki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj do tego około 1/3 łyżeczki pieprzu. Soli nie dodawaj, bo była użyta już wcześniej do posypania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim składniki surówki. Dobrze wszystko przemieszaj. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę albo nawet łyżkę cukru lub miodu w formie płynnej.

surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-4
surowka-z-mlodej-kapusty-przygotowanie-krok-4

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Cała surówkę można podzielić na około 8 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 100

BIAŁKO: 2,95 g

TŁUSZCZE: 4,2 g

WĘGLOWODANY: 15,2 g

Szukasz innych przepisów na pyszne surówki do obiadu? Mam dla Ciebie:

Surówka Colesław. Najlepsza. – Kuchnia Izy

Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy

Marchewka z jabłkiem. Surówka. – Kuchnia Izy

surówka z młodej kapusty i marchewki
surówka z młodej kapusty i marchewki

Surówka z młodej kapusty i marchewki. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.

surówka z młodej kapusty i marchewki

Surówka z młodej kapusty, jabłka i warzyw

Bardzo smaczna, chrupiąca surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, pora i jabłek. Idealna jako dodatek na obiad. Pasuje do większości potraw.
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Porcje 8
Kalorie 100 kcal

Składniki
  

  • jedna główka młodej kapusty średniej wielkości
  • 2 marchewki (około 200 g)
  • jedno duże, twardo jabłko najlepiej słodkie
  • jeden por
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek w tym przypadku lepszy będzie olej
  • 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego (jeśli używasz octu, to dodaj go trochę mniej np. półtora łyżki)
  • pieprz około 1/3 łyżeczki – do smaku
  • sól mniej więcej płaska łyżeczka
  • łyżka albo łyżeczka miodu w formie płynnej lub cukru opcjonalnie jeśli lubisz trochę słodyczy w surówkach, dodaj zwłaszcza jeśli nie użyto słodkiego jabłka

Instrukcje
 

  • Młodą kapustę podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę przełóż do większej miski i dobrze ja posól (około łyżeczka soli). Podduś ją lekko, aby lepiej rozprowadzić sól. Odłóż kapustę na około 10 – 15 minut – w tym czasie dzięki soli kapusta trochę przyjemnie zmięknie. Jeśli kapusta wypuściła dużo soków to możesz trochę odlać.
  • Pora dobrze oczyść (pamiętaj, że między warstwami pora lubi się kryć piasek) i pokrój go na małe cienkie kawałki. Warto pora przekroić na połowę, a każdą połówkę jeszcze na połowę i dopiero potem pokroić. Pokrojonego pora dodaj do surówki
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach a jabłka (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchewki i jabłko do surówki.
  • Koperek i natkę pietruszki (może dodać tylko koperek albo tylko natkę) drobno posiekaj i dodaj do surówki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj do tego około 1/3 łyżeczki pieprzu. Soli nie dodawaj, bo była użyta już wcześniej do posypania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim składniki surówki. Dobrze wszystko przemieszaj.
    Jeśli chcesz możesz do sosu dodać łyżkę miodu albo cukru, zwłaszcza jeśli nie zostało użyte jabłko, które dodaje słodyczy surówce.

Film

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close