Składniki
Method
- Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki: cebule, pomidory i cukinie.Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cukinie, przemieszaj z cebulą i smaż ją około 5 minut. W międzyczasie posyp ją ziołami prowansalskimi. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku, dobrze przemieszaj z cukinią i smaż go około minutę.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, przemieszaj z warzywami i smaż je około 10 do nawet 15 minut aż pomidory się rozpadną. W międzyczasie posól, popieprz i posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz trochę ostrzejszy smak, to możesz użyć też ostrej papryki w proszku.
- Kiedy sos jest już gotowy, zrób w nim małe wgłębienia przy pomocy np. łyżki lub chochelki. W każde wgłębienie delikatnie wbij jajko. Upewnij się, że żółtka pozostają całe. Jajka możesz posypać trochę solą. Przykryj patelnię pokrywką i duś jajka na małym ogniu przez 3-5 minut, aby uzyskać płynne żółtko, lub dłużej, jeśli wolisz jajka bardziej ścięte. Po tym czasie posyp wszystko świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie możesz posypać pokruszonym serem feta. Podawaj do razu, najlepiej z ulubionym, chrupiącym pieczywem.