Szakszuka z cukinią i pomidorami.

By misziza
2024-09-03
Rating: 0.00
(0)

Czy słyszałaś/słyszałeś o szakszuce z cukinią? To pyszna wariacja na temat klasycznego bliskowschodniego dania, które tradycyjnie przygotowuje się z jajek duszonych w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym. W mojej wersji zastąpiłam paprykę świeżą, soczystą cukinią, co nadaje potrawie delikatności i wyjątkowego smaku, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać również paprykę dla bardziej intensywnego aromatu.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij „skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej to czytaj dalej.

Czy wiesz, że nazwa „szakszuka” w języku arabskim oznacza „mieszankę”? To idealne określenie dla tego dania, które pozwala na kreatywne łączenie różnych składników, tworząc sycący i pełen smaku posiłek idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Ja po prostu uwielbiam szakszukę i ten ogrom możliwości, który daje to danie. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z SZAKSZUKĄ Z CUKINIĄ I POMIDORAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

szakszuka z cukinią plakat

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CUKINIA – Wybieraj cukinie o mniejszych rozmiarach, około 15-20 cm długości. Mniejsze cukinie są zazwyczaj bardziej delikatne, mają mniej nasion i są bardziej aromatyczne. Sprawdź skórkę cukinii – powinna być gładka, błyszcząca i bez widocznych uszkodzeń. Unikaj cukinii z plamami, pęknięciami lub zbyt miękkimi miejscami. Cukinia powinna być jędrna w dotyku. Jeśli jest miękka lub gąbczasta, może być przejrzała i mniej smaczna.

POMIDORY Jakie pomidory warto wybrać do szakszuki? Można wybrać zarówno świeże pomidory, jak i pomidory w puszce. Ze świeżych pomidorów polecam pomidory malinowe (doskonały wybór ze względu na swoją soczystość, słodkość i małą ilość nasion), pomidory śliwkowe/Roma (mięsiste, mniej wodniste pomidory, które nadają się idealnie do sosów. Mają intensywny smak i są mało kwaśne) albo pomidory San Marzano. Natomiast pomidory w puszce są praktycznym wyborem, zwłaszcza poza sezonem. Wybieraj te dobrej jakości, bez dodatku cukru i konserwantów.

JAJKA – Polecam wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Mają one zazwyczaj bardziej intensywne żółtko i lepszy smak. Zwróć uwagę na to, że czas duszenia jajek ma duży wpływ na efekt finalny 🙂 Jeśli chcesz uzyskać efekt płynnego żółtka z lekko ściętym białkiem to polecam dusić przez 3 – 5 minut, jeśli chcesz półmiękkie żółto to około 6 – 7 minut. Natomiast jeśli zamarzysz sobie twarde żółtko to trzeba będzie dusić jajka 8 – 10 minut.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus trochę oliwy z oliwek albo oleju, cebula, czosnek, sól i pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie i natka pietruszki.

SZAKSZUKA Z CUKINIĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki: cebule, pomidory i cukinie.

Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cukinie, przemieszaj z cebulą i smaż ją około 5 minut. W międzyczasie posyp ją ziołami prowansalskimi. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku, dobrze przemieszaj z cukinią i smaż go około minutę.

szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-1a
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-1a
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-1b
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie dodaj pokrojone pomidory, przemieszaj z warzywami i smaż je około 10 do nawet 15 minut aż pomidory się rozpadną. W międzyczasie posól, popieprz i posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz trochę ostrzejszy smak, to możesz użyć też ostrej papryki w proszku.

szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-2a.j
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-2a.j
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-2b.
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Kiedy sos będzie już gotowy, to zrób w nim małe wgłębienia przy pomocy np. łyżki lub chochelki. W każde wgłębienie delikatnie wbij jajko. Upewnij się, że żółtka pozostają całe. Jajka możesz posypać trochę solą. Przykryj patelnię pokrywką i duś jajka na małym ogniu przez 3-5 minut, aby uzyskać płynne żółtko, lub dłużej, jeśli wolisz jajka bardziej ścięte. Po tym czasie posyp wszystko świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie możesz posypać pokruszonym serem feta. Podawaj do razu, najlepiej z ulubionym, chrupiącym pieczywem.

szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-3a
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-3a
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b.
szakszuka-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥♥♥

SZUKASZ POMYSŁU NA INNE, CIEKAWE ŚNIADANIA? POLECAM TE:

Pieczona owsianka z borówkami. – Kuchnia Izy

Placuszki z serka wiejskiego. – Kuchnia Izy

Frittata z warzywami i pieczarkami. Pełna białka! – Kuchnia Izy

Placuszki z truskawkami w stylu pancakes. – Kuchnia Izy

Roladki z tortilli z szynką. Idealna przekąska. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.

Jedna mniejsza porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 256

BIAŁKO: 11,5 g

TŁUSZCZE: 18,5 g

WĘGLOWODANY: 10,7 g

(wartość policzona przy dodaniu 5 jajek)

zapiekane jajka z cukinią
zapiekane jajka z cukinią

SZAKSZUKA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią i pomidorami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 256 kcal

Składniki
  

  • 2 małe cukinie albo 1 średnia
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory np. malinowe, śliwkowe – 700 – 800 g
  • 4 – 5 jajek, dowolnych (może być rozmiar L albo M)
  • około 30 g masła plus dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można też dać trochę ostrej papryki)
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki do posypania
  • pokruszony ser Feta – do posypania – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki: cebule, pomidory i cukinie.
    Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną cukinie, przemieszaj z cebulą i smaż ją około 5 minut. W międzyczasie posyp ją ziołami prowansalskimi. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku, dobrze przemieszaj z cukinią i smaż go około minutę.
  • Następnie dodaj pokrojone pomidory, przemieszaj z warzywami i smaż je około 10 do nawet 15 minut aż pomidory się rozpadną. W międzyczasie posól, popieprz i posyp słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz trochę ostrzejszy smak, to możesz użyć też ostrej papryki w proszku.
  • Kiedy sos jest już gotowy, zrób w nim małe wgłębienia przy pomocy np. łyżki lub chochelki. W każde wgłębienie delikatnie wbij jajko. Upewnij się, że żółtka pozostają całe. Jajka możesz posypać trochę solą. Przykryj patelnię pokrywką i duś jajka na małym ogniu przez 3-5 minut, aby uzyskać płynne żółtko, lub dłużej, jeśli wolisz jajka bardziej ścięte. Po tym czasie posyp wszystko świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie możesz posypać pokruszonym serem feta. Podawaj do razu, najlepiej z ulubionym, chrupiącym pieczywem.

Film

szakszuka z cukinią
szakszuka z cukinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close