jeden spód do pizzy ulubionej marki w kształcie prostokąta
puszka sosu do pizzy - 400 g (polecam firmę Mutti) lub domowy sos Marinara
dodatki do pizzy np. 6 plastrów salami, 6 plastrów szynki, pół cebuli
200 g sera Mozzarella albo Cheddar - połowa sera do środka i połowa na wierzch
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Wybierz gotowy spód do pizzy w kształcie prostokąta. Ze standardowego spodu wyjdzie 6 przekąsek. Przełóż spód na blaszkę do pieczenia. Spód podziel na 6 równych części w formie kwadratów. Najpierw podziel spód wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy równe części.
Wyłóż sos na gotowy spód (spójrz na zdjęcie w jaki sposób) po jednej stronie zostawiając po bokach trochę miejsca, aby później zlepić ciasto. Na sos wyłóż inne dodatki np. salami, szynkę, cebulę, pieczarki, usmażone małe kawałki kurczaka. Na dodatki wyłóż starty na tarce ser oraz dodatkowo posól trochę i popieprz.
Teraz zlep ciasto podobnie jak pierogi. Polecam użyć widelec aby docisnąć dwa boki ciasta. Zlep dość szczelnie, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia. Po zlepieniu wyłóż na wierzch na ciasto resztę startego sera. Włóż przekąski do piekarnika i piecz je według instrukcji na opakowaniu kupionego przez ciebie spodu do pizzy. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam przekroić każdą przekąskę na pół i po prostu jeść za pomocą dłoni 🙂