Cofnij
przekąska z ciasta na pizzę

Szybkie przekąski z gotowego ciasta na pizzę.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 6
Kalorie 371 kcal

Składniki
  

  • jeden spód do pizzy ulubionej marki w kształcie prostokąta
  • puszka sosu do pizzy - 400 g (polecam firmę Mutti) lub domowy sos Marinara
  • dodatki do pizzy np. 6 plastrów salami, 6 plastrów szynki, pół cebuli
  • 200 g sera Mozzarella albo Cheddar - połowa sera do środka i połowa na wierzch
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Wybierz gotowy spód do pizzy w kształcie prostokąta. Ze standardowego spodu wyjdzie 6 przekąsek. Przełóż spód na blaszkę do pieczenia. Spód podziel na 6 równych części w formie kwadratów. Najpierw podziel spód wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy równe części.
  • Wyłóż sos na gotowy spód (spójrz na zdjęcie w jaki sposób) po jednej stronie zostawiając po bokach trochę miejsca, aby później zlepić ciasto. Na sos wyłóż inne dodatki np. salami, szynkę, cebulę, pieczarki, usmażone małe kawałki kurczaka. Na dodatki wyłóż starty na tarce ser oraz dodatkowo posól trochę i popieprz.
  • Teraz zlep ciasto podobnie jak pierogi. Polecam użyć widelec aby docisnąć dwa boki ciasta. Zlep dość szczelnie, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia. Po zlepieniu wyłóż na wierzch na ciasto resztę startego sera. Włóż przekąski do piekarnika i piecz je według instrukcji na opakowaniu kupionego przez ciebie spodu do pizzy. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam przekroić każdą przekąskę na pół i po prostu jeść za pomocą dłoni 🙂

Film