Z gotowego ciasta na pizzę można zrobić naprawdę fantastycznie przekąski, które nadają się na na małą imprezę, spotkanie, czy nawet jako posiłek dla kilka osób w Twoim domu. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na totalnie pyszne i proste w przygotowaniu trójkąty z kupnego ciasta z farszem jak na pizzę, czyli smakują jak pizza, ale są bardziej poręczne i idealnie nadają się do poczęstowania większej liczby osób 🙂
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Właściwie ta przekąska to rodzaj calzone – calzone to włoskie danie, które jest rodzajem zamkniętej pizzy z farszem w środku. Calzone wprawdzie tradycyjnie ma półokrągły kształt, ale ta trójkątna przekąska mocno go przypomina. Do przygotowania tej szybkiej przekąski użyłam dość prostych składników, czyli sos pomidorowy, mięso, ser i cebulę i w takiej wersji jest super smaczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie , aby dodać Twoje ulubione dodatki.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA “TRÓJKĄTNE” PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE PRZYGOTOWAĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CIASTO DO PIZZY/GOTOWY SPÓD – Wybierz gotowy spód do pizzy, który jest w kształcie prostokąta. Są jeszcze okrągłe, więc zwróć uwagę na informację na opakowaniu podczas zakupu, żeby się nie pomylić – przyznam, że ja ostatnio szybko robiłam zakupy i nie zwróciłam uwagi na kształt i kupiłam nie taki spód jaki chciałam 🙂 Podczas zakupu warto tez zwrócić uwagę na skład – im krótsza lista składników, tym lepiej. Unikaj spodów z dużą ilością konserwantów, sztucznych dodatków czy niepotrzebnych polepszaczy. Idealny spód powinien zawierać mąkę, wodę, drożdże, sól i oliwę z oliwek.
SOS DO PIZZY – Można użyć kupnego, gotowego już sosu do pizzy np. firmy Mutti (ogólnie polecam produkty tej firmy) albo zrobić swój własny. Jeśli chcesz zrobić własny sos to polecam skorzystać z przepisu na sos pomidorowy w stylu Marinara. Prosty sos Marinara zrobisz z pomidorów w puszce, oliwy z oliwek i czosnku oraz bazylii.
DODATKI DO PIZZY – Wybierz swoje ulubione dodatki – możesz zrobić taką przekąskę w wersji mięsnej albo wegetariańskiej. Ja dobrałam salami, szynkę i cebulę oraz ser.
SZYBKIE PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Wybierz gotowy spód do pizzy w kształcie prostokąta. Ze standardowego spodu wyjdzie 6 przekąsek. Przełóż spód na blaszkę do pieczenia. Spód podziel na 6 równych części w formie kwadratów. Najpierw podziel spód wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy równe części.
KROK 2.
Wyłóż sos na gotowy spód (spójrz na zdjęcie w jaki sposób) po jednej stronie zostawiając po bokach trochę miejsca, aby później zlepić ciasto. Na sos wyłóż inne dodatki np. salami, szynkę, cebulę, pieczarki, usmażone małe kawałki kurczaka. Na dodatki wyłóż starty na tarce ser oraz dodatkowo posól trochę i popieprz.
KROK 3.
Teraz zlep ciasto podobnie jak pierogi. Polecam użyć widelec aby docisnąć dwa boki ciasta. Zlep dość szczelnie, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia. Po zlepieniu wyłóż na wierzch na ciasto resztę startego sera. Włóż przekąski do piekarnika i piecz je według instrukcji na opakowaniu kupionego przez ciebie spodu do pizzy. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam przekroić każdą przekąskę na pół i po prostu jeść za pomocą dłoni 🙂
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
INNE POMYSŁY NA PRZEKĄSKI:
Roladki z tortilli z szynką. Idealna przekąska. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy – pomysł na mięsną przekąskę 🙂
Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach. – Kuchnia Izy – pałeczki z kurczaka są dobre na obiad, ale jako mięsna przekąska też się sprawdzi
Pizza na gotowym spodzie. Z czosnkiem i serem. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z jednego spodu do pizzy wyjdzie 6 kawałków/przekąsek.
Jeden kawałek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 371
BIAŁKO: 18,8 g
TŁUSZCZE: 15 g
WĘGLOWODANY: 36,8 g
SZYBKIE PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Szybkie przekąski z gotowego ciasta na pizzę.
Składniki
- jeden spód do pizzy ulubionej marki w kształcie prostokąta
- puszka sosu do pizzy – 400 g (polecam firmę Mutti) lub domowy sos Marinara
- dodatki do pizzy np. 6 plastrów salami, 6 plastrów szynki, pół cebuli
- 200 g sera Mozzarella albo Cheddar – połowa sera do środka i połowa na wierzch
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Wybierz gotowy spód do pizzy w kształcie prostokąta. Ze standardowego spodu wyjdzie 6 przekąsek. Przełóż spód na blaszkę do pieczenia. Spód podziel na 6 równych części w formie kwadratów. Najpierw podziel spód wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy równe części.
- Wyłóż sos na gotowy spód (spójrz na zdjęcie w jaki sposób) po jednej stronie zostawiając po bokach trochę miejsca, aby później zlepić ciasto. Na sos wyłóż inne dodatki np. salami, szynkę, cebulę, pieczarki, usmażone małe kawałki kurczaka. Na dodatki wyłóż starty na tarce ser oraz dodatkowo posól trochę i popieprz.
- Teraz zlep ciasto podobnie jak pierogi. Polecam użyć widelec aby docisnąć dwa boki ciasta. Zlep dość szczelnie, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia. Po zlepieniu wyłóż na wierzch na ciasto resztę startego sera. Włóż przekąski do piekarnika i piecz je według instrukcji na opakowaniu kupionego przez ciebie spodu do pizzy. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam przekroić każdą przekąskę na pół i po prostu jeść za pomocą dłoni 🙂