Przepłucz soczewicę kilkakrotnie zimną wodą na sitku. Następnie wsyp soczewicę do miski i zalej ją wodą (tak, żeby woda przykryła soczewicę) i odstaw ją na około 45 do 60 minut.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki, czyli drobno posiekaj orzechy, pokrój cebulę i marchewki na małe/bardzo małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną marchewkę oraz pokrojoną cebulkę i smaż warzywa około 5 – 6 minut. W międzyczasie posól je i popieprz, a także dodaj suszony tymianek i zioła prowansalskie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i przesmaż go z warzywami około pół minuty.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wmieszaj go w warzywa i przesmaż około minutę. Potem wlej na patelnię czerwone wino, przemieszaj i podgrzewaj kilka minut, aż wino w zdecydowanej większości odparuje.
Następnie wlej na patelnię bulion oraz dodaj odsączoną z wody soczewicę oraz dodaj posiekane orzechy włoskie. Dobrze przemieszaj i od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj soczewicę na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu dobrze mieszając. Sos w tym czasie wyraźnie zgęstnieje.
Potem dodaj pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż sos będzie miał kremową konsystencję – pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze zamieszać. W międzyczasie, opcjonalnie możesz dodać ocet balsamiczny (dodaj ocet zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu nie dodajesz wina). W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Podawaj z makaronem, ryżem albo ziemniakami.