Cofnij
wegańskie bolognese z soczewicy

Wegańskie bolognese z soczewicy

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 50 minuty
Porcje 4
Kalorie 427 kcal

Ingredients
  

  • szklanka czerwonej soczewicy cała szklanka ma 250 ml
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego albo półwytrawnego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów drobno krojonych np. firmy Mutti
  • łyżka octu balsamicznego - opcjonalnie jeśli z jakiegoś powodu nie dodajesz wina, to dodaj więcej octu balsamicznego np. dwie łyżki
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia np. 80 g wegańskiego masełka (np. Naturale) albo dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

Instructions
 

  • Przepłucz soczewicę kilkakrotnie zimną wodą na sitku. Następnie wsyp soczewicę do miski i zalej ją wodą (tak, żeby woda przykryła soczewicę) i odstaw ją na około 45 do 60 minut.
  • W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki, czyli drobno posiekaj orzechy, pokrój cebulę i marchewki na małe/bardzo małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce o cienkich oczkach albo drobno posiekaj.
  • Na patelni rozpuść tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną marchewkę oraz pokrojoną cebulkę i smaż warzywa około 5 – 6 minut. W międzyczasie posól je i popieprz, a także dodaj suszony tymianek i zioła prowansalskie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i przesmaż go z warzywami około pół minuty.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wmieszaj go w warzywa i przesmaż około minutę. Potem wlej na patelnię czerwone wino, przemieszaj i podgrzewaj kilka minut, aż wino w zdecydowanej większości odparuje.
  • Następnie wlej na patelnię bulion oraz dodaj odsączoną z wody soczewicę oraz dodaj posiekane orzechy włoskie. Dobrze przemieszaj i od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj soczewicę na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu dobrze mieszając. Sos w tym czasie wyraźnie zgęstnieje.
  • Potem dodaj pomidory w puszce i dobrze przemieszaj. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż sos będzie miał kremową konsystencję – pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze zamieszać. W międzyczasie, opcjonalnie możesz dodać ocet balsamiczny (dodaj ocet zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu nie dodajesz wina). W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Podawaj z makaronem, ryżem albo ziemniakami.

Video