Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu - nie podgrzewaj oliwy na zbyt wysokiej temperaturze, aby uniknąć jej spalenia (oliwa nie powinna dymić podczas smażenia). Kiedy oliwa się już rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i starty imbir, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty. Opcjonalnie możesz smażyć na oleju, jeśli nie masz oliwy. Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone oraz mleczko kokosowe (pamiętaj, aby przemieszać mleczko przed jego użyciem, bo lubi się rozwarstwiać). Dodaj też odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko dobrze przemieszaj.
Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i wsyp przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz kurkumę. Opcjonalnie możesz dodać też ostrą paprykę w proszku oraz kmin rzymski. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje (może to potrwać kilka minut dłużej).
Pod goniec gotowania się sosu skropl danie sokiem z cytryny i dodaj rukolę lub liście baby szpinaku (w zależności co wolisz). Dobrze przemieszaj, tak żeby liście się zamoczyły w sosie i trzymaj na ogniu jeszcze z dwie minuty aż liście zwiędną i stracą swoją objętość. Podawaj z ulubionym ryżem lub pieczywem.