Cofnij
curry z ciecierzycą

Wegańskie curry z ciecierzycą

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 628

Składniki
  

  • 400 - 450 g ciecierzycy (waga po odcedzeniu, to będą 2 puszki)
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (około 1 - 1,5 cm) - opcjonalnie
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek można zastąpić olejem roślinnym
  • jedna puszka mleczka kokosowego, ulubionego producenta
  • jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych (polecam markę Mutti)
  • 80 - 100 g rukoli albo baby szpinaku
  • 1,5 łyżki (półtora łyżki) przyprawy curry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki do max. jednej łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie
  • ryż albo pieczywo do podania - opcjonalnie

Method
 

  1. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu - nie podgrzewaj oliwy na zbyt wysokiej temperaturze, aby uniknąć jej spalenia (oliwa nie powinna dymić podczas smażenia). Kiedy oliwa się już rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i starty imbir, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty.
    Opcjonalnie możesz smażyć na oleju, jeśli nie masz oliwy.
  2. Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone oraz mleczko kokosowe (pamiętaj, aby przemieszać mleczko przed jego użyciem, bo lubi się rozwarstwiać). Dodaj też odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko dobrze przemieszaj.
  3. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i wsyp przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz kurkumę. Opcjonalnie możesz dodać też ostrą paprykę w proszku oraz kmin rzymski. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje (może to potrwać kilka minut dłużej).
  4. Pod goniec gotowania się sosu skropl danie sokiem z cytryny i dodaj rukolę lub liście baby szpinaku (w zależności co wolisz). Dobrze przemieszaj, tak żeby liście się zamoczyły w sosie i trzymaj na ogniu jeszcze z dwie minuty aż liście zwiędną i stracą swoją objętość. Podawaj z ulubionym ryżem lub pieczywem.

Film