Cofnij
polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Kalorie 479 kcal

Składniki
  

  • ciasto francuskie - jedno standardowe opakowanie
  • polędwiczka wieprzowa - średnia
  • jedna cebula - średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka koncentratu
  • 1 - 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • około 80 g sera Cheddar albo inny wybrany np. Gouda, Mozzarella
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • jedno żółtko
  • sezam do posypania - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 - 3 minuty, a potem wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek i przesmaż go z cebulką około pół minuty. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dobrze przemieszaj i przesmaż cebulkę z koncentratem około minuty. Po tym czasie przełóż cebulkę na osobny talerz albo do naczynka.
  • Z polędwiczek wieprzowych usuń biało – srebrne twarde błony. Najlepiej usunąć za pomocą ostrego, cienkiego noża. Polędwiczkę dobrze posól i popieprz z obydwu stron i posyp suszonym tymiankiem.
  • Na patelni rozgrzej olej (może być ta sama patelni, co do cebuli) i smaż polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony (czyli z 4 stron, a nie tylko z 2 – zobacz filmik). Szybkie smażenie na patelni na wysokim ogniu pomaga wytworzyć chrupiącą skórkę na powierzchni mięsa i zatrzymuje soki w środku.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania wyciągnij gotowe ciasto francuskie i rozwiń je z papieru. Wyłóż ciasto na blaszkę. Na środek wyłóż podsmażoną cebulkę, a na cebulkę kilka długich plastrów surowego wędzonego boczku. Na boczek połóż podsmażoną polędwiczkę, a na polędwiczkę kolejne plastry boczku. Na wierzch oraz trochę po bokach dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser.
  • Teraz zawiń ciasto wokół. Warto zlepić brzegi ciasta – patrz filmik lub zdjęcia.
  • W miseczce dobrze rozbełtaj jedno żółto i posmaruj nim cały wierzch ciasta. Jeśli masz sezam, to możesz nim w tej chwili posypać ciasto. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez 55 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia, jeśli widzisz, że ciasto zaczyna mocno brązowieć, to przykryj polędwiczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 5 minut zanim pokroisz danie. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie po prostu z ziemniakami i surówką.

Film