Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 - 3 minuty, a potem wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek i przesmaż go z cebulką około pół minuty. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dobrze przemieszaj i przesmaż cebulkę z koncentratem około minuty. Po tym czasie przełóż cebulkę na osobny talerz albo do naczynka.
Z polędwiczek wieprzowych usuń biało – srebrne twarde błony. Najlepiej usunąć za pomocą ostrego, cienkiego noża. Polędwiczkę dobrze posól i popieprz z obydwu stron i posyp suszonym tymiankiem.
Na patelni rozgrzej olej (może być ta sama patelni, co do cebuli) i smaż polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony (czyli z 4 stron, a nie tylko z 2 – zobacz filmik). Szybkie smażenie na patelni na wysokim ogniu pomaga wytworzyć chrupiącą skórkę na powierzchni mięsa i zatrzymuje soki w środku.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania wyciągnij gotowe ciasto francuskie i rozwiń je z papieru. Wyłóż ciasto na blaszkę. Na środek wyłóż podsmażoną cebulkę, a na cebulkę kilka długich plastrów surowego wędzonego boczku. Na boczek połóż podsmażoną polędwiczkę, a na polędwiczkę kolejne plastry boczku. Na wierzch oraz trochę po bokach dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser.
Teraz zawiń ciasto wokół. Warto zlepić brzegi ciasta – patrz filmik lub zdjęcia.
W miseczce dobrze rozbełtaj jedno żółto i posmaruj nim cały wierzch ciasta. Jeśli masz sezam, to możesz nim w tej chwili posypać ciasto. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez 55 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia, jeśli widzisz, że ciasto zaczyna mocno brązowieć, to przykryj polędwiczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 5 minut zanim pokroisz danie. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie po prostu z ziemniakami i surówką.