Cofnij
zapiekana młoda kapusta z mięsem

Zapiekana młoda kapusta z mięsem mielonym

Czas przygotowania 15 minuty
czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 5

Składniki
  

  • jedna duża/większa młoda kapusta
  • 800 g - 1000 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubiony keczup - razem około 7 czubatych łyżek (jedna czubata łyżka do mięsa mielonego plus po jednej czubatej łyżce do rozsmarowania po każdym krążku, w razie konieczności użyj więcej)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku do mięsa mielonego (możesz dodać np. 3/4 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu)
  • 200 g sera Gouda albo Mozzarella (50 g do mięsa mielonego plus 150 g do posypania na wierzchu)
  • trochę oleju roślinnego - do posmarowania krążków z młodej kapusty plus trochę soli i pieprzu do posypania krążków

Instrukcje
 

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra – dół). Usuń z młodej kapusty wierzchnie, zwiędle liście. Podziel główkę na 6 części – krążków. Żeby łatwiej i równiej pokroić kapustę, możesz ją najpierw lekko naciąć z góry. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż krążki na blaszce. Każdy krążek lekko wysmaruj z jednej strony, od góry olejem i trochę posól je i popieprz. Włóż krążki z kapusty na 10 minut do piekarnika – najpierw podpieczemy krążki bez mięsa, aby trochę zmiękły.
  • W międzyczasie w misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz (np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu), starty ser (50 g) oraz czubatą łyżeczkę ulubionego keczupu. Podziel sobie tak przygotowane mięso na 6 części (nie muszą być równe – dwa krążki z młodej kapusty są mniejsze i będzie potrzeba mniej mięsa).
  • Po tych 10 minutach pieczenia wyjmij kapustę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. Wierzch krążków z kapusty posmaruj ulubionym keczupem, a następnie nałóż mięso mielone (wcześniej, żeby było łatwiej nakładać, uformuj je w burgery). Na koniec posyp wszystko resztą startego sera (150 g).
  • Włóż z powrotem blaszkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 30 minut. Składniki dania, czyli młoda kapusta, mięso oraz keczup “wypuszczą soki”. Te składniki zawierają sporo wody, która podczas pieczenia wydostaje się na powierzchnię, ale to w niczym nie przeszkadza. Możesz tę wodę po prostu odlać/wylać z blaszki po upieczeniu. Taką zapiekaną młodą kapustę z mięsem mielonym można jeść jako osobne danie albo z wybranymi dodatkami np. ziemniakami.

Film