Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra – dół). Usuń z młodej kapusty wierzchnie, zwiędle liście. Podziel główkę na 6 części – krążków. Żeby łatwiej i równiej pokroić kapustę, możesz ją najpierw lekko naciąć z góry. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż krążki na blaszce. Każdy krążek lekko wysmaruj z jednej strony, od góry olejem i trochę posól je i popieprz. Włóż krążki z kapusty na 10 minut do piekarnika – najpierw podpieczemy krążki bez mięsa, aby trochę zmiękły.
W międzyczasie w misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz (np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu), starty ser (50 g) oraz czubatą łyżeczkę ulubionego keczupu. Podziel sobie tak przygotowane mięso na 6 części (nie muszą być równe – dwa krążki z młodej kapusty są mniejsze i będzie potrzeba mniej mięsa).
Po tych 10 minutach pieczenia wyjmij kapustę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. Wierzch krążków z kapusty posmaruj ulubionym keczupem, a następnie nałóż mięso mielone (wcześniej, żeby było łatwiej nakładać, uformuj je w burgery). Na koniec posyp wszystko resztą startego sera (150 g).
Włóż z powrotem blaszkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 30 minut. Składniki dania, czyli młoda kapusta, mięso oraz keczup “wypuszczą soki”. Te składniki zawierają sporo wody, która podczas pieczenia wydostaje się na powierzchnię, ale to w niczym nie przeszkadza. Możesz tę wodę po prostu odlać/wylać z blaszki po upieczeniu. Taką zapiekaną młodą kapustę z mięsem mielonym można jeść jako osobne danie albo z wybranymi dodatkami np. ziemniakami.